‘We demonstreren door totdat de regering valt’

De regering van Venezuela valt pas als ook de regeringsgezinde Venezolanen tegen de economische puinhoop demonstreren, zegt een schrijver. We demonstreren door totdat de regering valt, zegt een studente.

Volgens de Venezolaanse schrijver en politiek analist Fausto Masó springt president Nicolás Maduro bij elke verbrande autoband of door de lucht vliegende steen van protesterende studenten een gat in de lucht. Hij kan de oppositie beschuldigen van agressie en van een samenzwering om hem ten val te brengen.

“De oppositie gelooft dat het land Chacao is en eist blindelings het vertrek van Maduro zonder te begrijpen dat het zo niet werkt”, schrijft Masó in één van ‘s lands toonaangevendste kranten, El Nacional.

'Op straat groeit het onbehagen vanwege de rijen, de inflatie, de schaarste en de onveiligheid'

Chacao is een rijke wijk in het oosten van de hoofdstad Caracas, het brandpunt van de oppositie van het land. Maar zoals mensen in Chacao denken, denkt niet heel Venezuela, en daarom kan de oppositie steeds maar niet de verkiezingen winnen en daarom lukt het waarschijnlijk ook niet om met de protesten de regering ten val te brengen.

Twijfelende regeringsaanhanger

De protesten brengen duizenden mensen op de been, en de regering in het Miraflorespaleis in Caracas zit zich heus te verbijten, maar het merendeel van de mensen staat in de rij voor melk, meel of kip of zit thuis. Op Twitter schreef een regeringsaanhanger die serieuze twijfels heeft over de regering: “Opponenten, houdt uw doelen duidelijk. Toon ons aan dat jullie demonstreren vanwege de problemen waar alle Venezolanen mee kampen.” Deze twijfelende regeringsaanhanger legt de vinger op de zere plek. Als de demonstraties puur en alleen om de dagelijkse problemen van alle Venezolanen zouden gaan, zouden er miljoenen mensen de straat op gaan. Maar de oppositie wil meer, de oppositie wil de regering ten val brengen. De aanhangers van de charismatische overleden socialistische president Hugo Chávez hebben niet veel vertrouwen in zijn opvolger Nicolás Maduro, maar een aantal van hen, zoals de twijfelaar, heeft nog minder vertrouwen in de oppositie.

Volgens schrijver Fausto Masó hoeft de oppositie niet veel te doen en stort de boel vanzelf in elkaar: “Op straat groeit het onbehagen vanwege de rijen, de inflatie, de schaarste en de onveiligheid. De regering heeft hier geen oplossing voor.

Als de economische crisis in alle hevigheid losbarst, vertrekken de demonstraties uit het westen (het arme deel van Caracas, WU) en niet uit het oosten. De dag dat het Catíaplein (in het westen, WU) de ontmoetingsplek van de demonstranten wordt, zal Maduro moeten opstappen.”

Valse regering

Maar het geduld van de oppositie is op. In mijn Twittertimeline word ik bestookt met retweets en mentions van studenten die vinden dat de internationale media te weinig aandacht aan de demonstraties in Venezuela schenken. Ik besluit een van de studenten te antwoorden in een tweet en we krijgen skypecontact. Het is Laura van der Biest uit Valencia, een stad op een paar uurtjes rijden ten westen van Caracas. Haar betovergrootouders waren Nederlanders. Hier volgt een samenvatting van wat ze me vertelde.

“Vanmiddag is er weer een menselijke keten, maar ik kan niet, want ik moet om vier uur een pakje afhalen. Natuurlijk had ik willen gaan! Maar mijn vriendinnen zijn er allemaal en houden me de hele tijd op de hoogte. Het gaat allemaal top.

We willen verandering. Deze valse regering moet weg. De zinloze wetten die ze maken en die ons nog verder in onze bewegingsruimte beperken moeten weg. We moeten naar vier verschillende supermarkten om alles te kopen wat we nodig hebben. We staan in de rij voor meel, melk, toiletpapier en zeep. De regering wil niet dat wij een goed leven hebben, maar ondertussen hebben zij wel een goed leven.

Niet gevangen zetten

Wij studenten protesteren ook omdat er aan allerlei dingen gebrek is op de universiteit. Onder de studenten zijn ook chavistas die spijt hebben van hun keuze. Ik studeer tandheelkunde op een staatsuniversiteit. Als er iets kapot gaat, stelt de regering geen geld beschikbaar om het te vervangen. Dan kan het practicum niet doorgaan en lopen we vertraging op.

We demonstreren net zo lang totdat de regering valt. We volgen de instructies van Leopoldo López op. Hij en niet oud-presidentskandidaat Henrique Capriles heeft de teugels in handen genomen. De regering gaat Leopoldo López niet gevangen zetten, zoals ze hebben gedreigd. Als ze dat zouden doen, zou Venezuela in brand vliegen.”

Mijn gekozen waardering € -

Wies Ubags (1962) werkt vanuit Brazilië voor oa het ANP. Ze is ook te horen op de Nederlandse en Belgische radio (vooral BNN, WNL en VRT).  Ze schrijft over ambitie in Latijns Amerika, in het klein en in het groot. Economische onderwerpen krijgen veel aandacht.