‘We moeten meegaan in de symboliek van IS’

Beeld: ANP
 

‘Parijs’ biedt ook een grote kans, betoogt Rob de Wijk. Een interview over de strijd tegen IS, de rol van de Russen, MH17 en het door hem zo verfoeide referendum over het Associatieverdrag met Oekraïne. ‘Opmaat voor een lidmaatschap? Lulkoek in het kwadraat!’

Een druilerige maandagmiddag in Den Haag, the day after. In een statig pand aan de Lange Voorhout komt Rob de Wijk, directeur van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS), net terug van weer een media-optreden over ‘Parijs’. Het zijn de dagen van oorlogstaal tegen IS, maar De Wijk – een gerenommeerde defensie-expert – wijst ook vooruit, naar de uitdaging om tegelijk de moslimjongeren in de Europese voorsteden te behouden voor de Westerse waarden.

We mogen vooral de strijd om de hearts and minds niet vergeten, schrijft u in Trouw, omdat in parallelle samenlevingen – zoals de banlieues – jongeren vrijwel ongezien kunnen radicaliseren. Hier is toch best veel geïnvesteerd in die sociale kant?

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.