Weapons of Mass Destruction

Echt geen construct of samenzwering nodig om het ontstaan van deze pandemie te verklaren

         Een gewaarschuwd mens geldt voor twee

Irak
Nooit zal ik het vergeten. We bezoeken de inmiddels opgeheven vestiging van elektronicaketen Expert op de Vismarkt in Zwolle. Op woensdagmiddag 5 februari 2003 staren de de tv schermen in de winkel ons aan. Ineens is daar de toespraak van Amerikaan Colin Powell over Irak voor de Verenigde Naties. We blijven kijken. Het duurt maar een paar minuten. Powell toont satellietfoto’s en plattegronden van silo’s waar ‘weapons of mass destruction’ zijn opgeslagen. Mijn conclusie: dat wordt oorlog. En zo is het ook gegaan. Zeker, Irak heeft iedereen het bloed onder de nagels vandaan gehaald. President W. Bush voelt zich gelegitimeerd om Saddam Hussein aan te pakken. De rest is geschiedenis. De vernietigingswapens zijn niet gevonden. Als burger kun je in die situatie niet achter de feiten komen. We kennen op dat moment nog niet zo impact van social media en factcheckers. De framing wordt nu dat het maar goed is dat deze tiran is afgezet. De wereld is er niet veiliger op geworden helaas. 

Pandemie Coronavirus
Een ramp waar je op kon wachten. De uitbraak van het Coronavirus COVID-SARS2 rond de jaarwisseling van 2019/2020. Nog een geluk dat het niet bijvoorbeeld virus H7N9 betreft (een kanshebber). Daar hebben modellers eerder namelijk op gegokt. De afgelopen 60 jaar is er een verviervoudiging van het aantal uitbraken te noteren. Menigeen probeert mij te overtuigen dat China actief de wereld heeft opgezadeld met het nieuwe Coronavirus, COVID 19. Daarbij wordt met de vinger gewezen naar het laboratorium in Wuhan. De Amerikaanse president Trump zegt het zelfs zeker te weten. Want hij heeft de documenten gezien. In de context wordt fijntjes verwezen naar allerlei zaken die in China niet deugen.  Wanneer heb ik dat meer gehoord. 

Toespraak Colin Powell

Stamboom
Tegenwoordig kunnen we via fingerprinting veel te weten komen over de oorsprong van een virus. Virussen vertonen spontaan regelmatig mutaties, een aminozuur van het RNA dat wordt ingeruild. Met de achteruitspiegel kunnen we als het ware via ‘reverse engineering’ de geschiedenis herschrijven. Volgens mij is er echt geen construct of samenzwering nodig om het ontstaan van deze zoönose te begrijpen. Het is een overstap van virus op mens. Gevolgd door een uitbraak (mens op mens) en pandemie. Het COVD19 verhaal kent nog steeds een aantal open eindjes. Maar dat is vrij logisch. Helaas is ook maar al te duidelijk dat veel landen en regeringsleiders iets uit te leggen hebben over de aanpak van deze pandemie. Ook China.

 

Hoaxes
Ik krijg ongevraagd allerlei filmpjes doorgestuurd. Met opruiende teksten van de verzender in de trant van ‘wordt wakker, Jan Taco’. Filmpjes die zo te zien al een route achter de rug hebben. Nu ook weer Karel van Wolferen. Een filmpje van meer dan een uur op platform Weltschmerz en YouTube. Ik beschouw het betoog als een construct van allerlei losse zaken. Achter elkaar geplakt als het ware. Een aantal beweringen zijn ronduit onjuist. Maar al te bekende hoaxes. Ik ga ze hier niet oplepelen.Ook zaken die goed verklaarbaar zonder dat er een complottheorie voor nodig is. Zeker, je hoeft niet naief te zijn. Maar het betoog is ergerlijk en absoluut niet onschuldig. Ik stel voor dat factcheckers dit verhaal gaan fileren. Heb Pointer (Jerry Vermanen) dit voorgesteld. Op onderdelen kan ik helpen te debunken.  Ik raad twijfelaars aan een aantal van de links die ik heb toegevoegd te volgen. Ik wil een tegengeleuid laten horen! 

Training
Momenteel volg ik de 4-weekse internationale online cursus voor journalisten over COVD 19 (meer dan 7000 deelnemers wereldwijd). Geleid door Maryn Mc.Kenna. Een journaliste die persoonlijk incidenten die zich nu voordien bij deze pandemie heeft voorspeld. De tekorten van (medische) hulpmiddelen bijvoorbeeld in haar land de Verenigde Staten. Virologen als Osterholm worden geinterviewd (screenprint). Op het forum zijn interessante discussies. Een van de documenten die te lezen zijn is een overzicht dat in 2019 gepubliceerd is over de ‘paraatheid’ van landen rond uitbraken.  Het is wel wat schokkend om te lezen dat de Verenigde Staten op nummer 1 staat. Paraatheid is dus niet hetzelfde als de uitvoering, executie, wil ik maar zeggen. Lezer, waak u voor onvolledige en eenzijdige informatie. Duidelijk? Laten we vooral iets gaan doen aan de echte risico’s en tekortkomingen die deze pandemie pijnlijk duidelijk maakt.

Websites
https://theintercept.com/2018/02/06/lie-after-lie-what-colin-powell-knew-about-iraq-fifteen-years-ago-and-what-he-told-the-un/
https://www.ghsindex.org/data-stories/global-catastrophic-biological-risks-index-finds-weak-global-capacity/
https://journalismcourses.org/PAN0320.html

https://www.wired.com/story/medicines-long-thin-supply-chain/

 

   

Mijn gekozen waardering € -