#WeAreOne #Westgate #Nairobi

Bloed op de trappen van het Westgate winkelcentrum in Nairobi. Trappen die we zo vaak zijn opgelopen.

Hoe vaak zijn we die trappen niet opgelopen? Deden we er boodschappen? Hebben we er een cappuccino gedronken? Afgelopen zaterdag bestormden zeker tien gewapende mannen (en men zegt ook een vrouw) de Westgate Shoppingmall in de Keniaanse hoofdstad Nairobi en schoten in het wilde weg op het winkelende publiek.

Maar de aanval is nog altijd niet voorbij. Nu meer dan 28 uur later houden aanvallers nog altijd een onbekend aantal mensen in het luxe winkelcentra gegijzeld. Het dodental ligt inmiddels op meer dan 59 en zeker 175 mensen zijn gewond geraakt. Ook een 33-jarige Nederlandse vrouw is bij de aanval omgekomen, meldt Nederlands ambassadeur Joost Reintjes tegenover NU.nl. Meer dan duizend mensen zijn uit Westgate geëvacueerd, onder wie zeven andere Nederlanders die met de schrik zijn vrijgekomen. Vele honderden mensen doneren ondertussen bloed.

Wraak

De Somalische terreurbeweging al-Shabaab heeft via Twitter de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Ook Al Jazeera meldt bevestiging te hebben gekregen van al-Shabaab. Volgens de radicaal islamitische groepering is de actie een vergelding voor 'misdaden' die het Keniaanse leger in Somalië heeft gepleegd.

Tussen Somalië en Kenia heersen al vele decennia spanningen. En sinds het Keniaanse leger vanaf 2011 samen met het Somalische leger een operatie uitvoert tegen al-Shabaab in Somalië, heeft de terreurbeweging regelmatig kleinere aanvallen gepleegd op onder meer kerken, politiebureaus en busstations voornamelijk in het noordoosten van Kenia. Hierbij zijn eerder zeker 48 mensen omgekomen.

We are one

Op Twitter is ondertussen een ‘campagne’ losgebarsten waarbij Kenianen elkaar oproepen om zich te verzoenen, gebruikmakend van de hashtag #WeAreOne. ‘Laten we over tribalisme heenstappen. We zijn allemaal Kenianen en zullen dit gezamenlijk overwinnen,’ twitteren vele  mensen. Kenia, en vooral de Keniaanse politiek, is normaliter zeer verdeeld langs tribale lijnen.

Persoonlijk hoop ik echter dat de Kenianen met hun #WeAreOne campagne ook zullen duiden op de Somalische Kenianen van wie velen in Kenia zijn geboren, vredige burgers zijn maar toch dikwijls te maken hebben met discriminatie en vijandig politie-opreden. Laten we hopen dat dit drama Kenia niet langs religieuze lijnen gaat splijten.

Mijn gekozen waardering € -

Andrea Dijkstra is freelance journalist en cultureel antropoloog. Met fotograafΠJeroen van Loon trekt ze sinds juni 2011 voor onbepaalde tijd per auto door Afrika, waar ze schrijft over de achtergronden van oorlog, corruptie en deΠontwikkelingssector en ook over opkomende economieen, jonge creatievelingen en haar persoonlijke ervaringen.

Geef een reactie