Weekers overleeft Kamerdebat niet

Frans Weekers, VVD-staatssecretaris van Financiën, zal het debat over de frauderende Bulgaren hoogstwaarschijnlijk niet overleven.

Dit is de verwachting van een aantal politieke commentatoren van diverse media die ik de afgelopen dagen sprak. Liegen is een doodzonde in de vaderlandse politiek. En alles komt toch uit. De oppositie heeft de messen al geslepen. Weekers zit in het moeras en dreigt daar hoe langer hoe meer in weg te zakken. Straks zien we nog een hand boven de modder uitsteken en dan is Weekers verdwenen.

Hij ligt onder vuur omdat hij heeft gezegd dat hij niet wist dat Bulgaren met valse gegevens toeslagen krijgen die ze in eigen land kunnen uitgeven.

1200 miljoen euro

De feiten spreken voor zich. Het rapport van de vakbond AbvaKabo van een jaar geleden en nu ook de Algemene Rekenkamer. Beide rappporten wezen de staatssecretaris op de fraudegevoeligheid van het toeslagensysteem. De brieven van Weekers aan de Tweede Kamer in drievoud zal hem niet redden, zo is de verwachting. Wat had het kabinet kunnen doen met de 1,2 miljard euro die nu over de balk is gegooid? Veel. Maar buiten dat, het kabinet Rutte II staat niet bekend als een kabinet dat eerlijk is naar de burger. Het vertrouwen in dit kabinet staat op een dieptepunt. Als er nu verkiezingen zouden worden gehouden dan blijft er niet zo veel meer over voor deze regeringscoalitie.

Waarschuwingen genegeerd

Laten we verder niet vergeten dat Nederland in Den Haag machtige ambtenaren heeft die veel moeten bedenken en opknappen voor het kabinet. Daar moet je als minister of staatssecretaris goed mee om kunnen gaan. En, zoals Weekers deed, je kunt ze niet publiekelijk te kakken zetten.

Dat zet kwaad bloed. Alle krachten worden dan verzameld om de betrokken bewindspersoon aan te pakken. De verhouding lijkt totaal verziekt. Er zijn de afgelopen jaren diverse rapporten verschenen over de samenwerking tussen ambtenaren en politici. Arrogantie is een slechte raadgever en Fransje Weekers zit weliswaar in de politiek, maar heeft het kennelijk niet begrepen. Je kunt in de politiek waarschuwingen niet zo maar negeren. Het moet gaan om een professionele samenwerking. Weekers staat in het moeras en dinsdag zullen we zien of hij langzaam wegzakt tot we nog net zijn arm langzaam zien verdwijnen uit de politiek.

Tekst: Hans Kriek

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie