Welke deur zou u kiezen…..

‘Als ik dat ding moet pakken, kan ik niet goed prikken’. 'Ik moet het zonder kunnen'

Bij uw (klein)zoon of dochter moet een buis bloed worden afgenomen in het ziekenhuis. U gaat mee als begeleider. U krijgt in de wachtkamer een seintje om naar binnen te gaan. Er blijkt een keuze te maken. Als u de linker deur kiest, is de kans op misprikken 2% . Rechts maar liefst 13% of meer . Misprikken betekent tenminste 1x extra, maar soms ook 5x een prik achter elkaar. Wat kiest u? Welke deurknopt grijpt u. Nu zult u zich afvragen wat dit voor een vreemde vraag is. Zou het iets te maken hebben met de ervaring van de laborant? Zit er bijvoorbeeld rechts een leerling-laborant en links een ervaren medewerker. Een begrijpelijke veronderstelling.

Zichtbaarheid

Het verschil zou kunnen zijn dat er links consequent gebruik wordt gemaakt van een apparaat ter ondersteuning van de laborant. Een apparaat dat de bloedvaten op de handrug of in de elleboogplooi zichtbaar maakt. Bestaat dat dan? Ja en Nee. Ja, het is uitgevonden, getest (met als resultaat heel veel minder misprikken) en in productie gebracht. Nee, het is te weinig verkocht. Het betreft de de Vasculuminator. Een medisch-technische vernieuwing die zelfs al enige jaren bestaat. Letterlijk vertaald: verlichter van bloedvat. Een medische vernieuwing die ik zelf vanaf de ontwikkeling heb gevolgd.

 

De Pontes Methode

Pontes slaat bruggen tussen idee (uit de zorg) en praktijk. Niet altijd gaat het goed. De vasculuminator is een van de mislukkingen die Luuk Evers (senior ontwikkelaar bij Pontes Medical) rapporteert  bij gelegenheid van een symposium op 18 oktober 2019 in Zeist.  Een veelbelovende ontdekking uit zijn beginjaren bij het nu tien jaar bestaande Pontes Medical. Een aan het Utrechts Medische Centrum Utrecht(UMCU) verbonden lichtdeskundige, Ruud Verdaasdonk,  werd geconfronteerd met een prikaccident. Een misser bij een geadopteerd zoontje met donkere huid. Bloedafname bleek een drama. Waarom accepteren we dit, vroeg hij zich af. Dit kunnen we oplossen met infrarood licht. Hij heeft het idee als het ware nadien op de keukentafel doorontwikkeld.

Infrarood Licht  

Absorptie van infrarood licht door hemoglobine (zit in de rode bloedlchaampjes!) dankzij een lampje, verstopt in een speelgoedkikkertje in de handpalm. Via een infrarood camera wordt het vaatpatroon op de handrug zichtbaar gemaakt. De enthousiaste verpleegkundige die er mee wordt geconfronteerd in zijn ziekenhuis, wil het apparaat meteen houden. Dat kan niet want het apparaat is dan nog lang niet vrijgegeven. Voor een medisch hulpmiddel is CE markering nodig! Er is een mooi vaatpatroon zichtbaar. Beter zelfs dan concurrerende systemen die op de markt zijn. Iemand is er zelfs later op gepromoveerd. Met de vasculuminator is het gewoon veel vaker raak. Misprikken daalt van 13% naar 2 % . Let wel: wetenschappelijk onderbouwd. Enthousiaste reacties vanuit  de verpleegkundigen van het WKZ (Wilhelmina Kinder Ziekenhuis, onderdeel van het UMC Utrecht). Wat kan er nu nog mis gaan bij de marktintroductie zou je zeggen.

Implementatie

Toch is er geen enthousiasme vanuit de markt.  Alle aannames moet je eigenlijk toetsen, aldus Luuk achteraf. We dachten dat verpleegkundigen wel op het beeldscherm wilden kijken. Maar ze keken liever naar de hand. Zo zijn ze dat nu eenmaal gewend. Navigeren via het beeldscherm is lastig. Verandering roept weerstand op. De cultuur is zo, dat ‘Als ik dat ding moet pakken, kan ik niet goed prikken’. Ik moet het zonder kunnen. Trots! Nog een ander knelpunt. Wij hadden geschat dat per 8 werkstoelen een enkele vasculuminator voldoende zou moeten zijn.  Zo werkt het echter niet. Een verpleegkundige gaat niet voor een moeilijke patiënt een vasculuminator ergens ophalen. Je loopt niet weg bij de patient. Bij elke stoel een apparaat zou betekenen dat je er niet 1, maar 8 moet aanschaffen. Een heel andere businesscase!  Een ander aspect: de productiepartner wilde het wel naar de markt brengen, immers ‘dit verkoopt zichzelf’ .We zijn er in meegegaan. Dit was echter ook wat nieuws voor dit bedrijf. Het bleek al gauw: verkoop is echt een ander vak. Een eis aan een producent vandaag de dag is: een bewezen trackrecord, ruime distributiekanalen en ook ruim geld voor marketing. Een marketing bedrag blijkt even groot als datgene wat nodig is voor de ontwikkeling. Een vuistregel, aldus Luuk Evers. Natuurlijk zijn we vanuit Pontes ook nog naar grote bedrijven gegaan. Die zijn echter risicomijdend. ‘Laat eerst maar eens zien wat je ervan terecht brengt’. Heel grote bedrijven willen alleen overnemen. Wij zijn probleemeigenaar. We moeten vanuit Pontes energie toevoegen!

Discussie

Dat voorstel met die twee deuren komt van een van de aanwezigen tijdens de discussie. Kunnen we het eens uitproberen? Is er voldoende druk vanuit ziekenhuis geweest, vraagt moderator van het symposium Charles Groenhuijsen.  ‘Kennelijk heeft iemand de handdoek in de ring gegooid’. Wat is het verschil met andere succesvolle introducties vraagt hij aan Luuk Evers. We hebben inmiddels geleerd : er is een betere voorbereiding nodig. Alle stakeholders moeten hun verhaal klaar hebben. Die bordjes in wachtkamers is wel een goede suggestie. Luuk vult aan: zelfs patientjes die vaak geprikt moesten worden, vroegen naar de Vasculuminator. Misschien is er ruimte voor een nieuwe ronde vragen we ons nu af! Actie??

WHY Vasculuminator?


https://www.link https edin.com/in/luuk-evers-692a4b27/

Mijn gekozen waardering € -