Appels worden geoogst in het najaar. Meestal in september, soms in oktober en enkele in november. In de tussentijd worden appels opgeslagen in speciale zuurstofarme koelcellen. Appels in de supermarkt zijn soms wel een jaar oud…

STEUN RO

Normaal gesproken kun je appels na de pluk ongeveer één tot twee weken bewaren. In de koelkast kun je de levensduur verlengen tot hooguit twee maanden. Maar omdat de consument graag het hele jaar door harde – en zogenaamd verse – appels wil, wordt de ULO- en CA-techniek toegepast. Met deze technieken is de appel zes tot twaalf maanden houdbaar.

UlO staat voor Ultra Low Oxygen en CA voor Controlled Atmosphere. Simpel uitgelegd is de ULO koelcel een gasdichte koelcel waar het zuurstofgehalte met behulp van stikstof laag wordt gehouden en het koolstof (CO2) gehalte kunstmatig hoog. Om vochtverlies zoveel mogelijk te beperken worden de appels bewaard bij een hoge luchtvochtigheid.

Dit hele proces zorgt ervoor dat de appels als het ware in ‘coma’ worden gebracht. De celprocessen in de appel worden stilgelegd zodat de appel niet uitdroogt en bederft.

Nederland heeft zo’n 27 miljoen appelbomen, verspreid over 19.200 hectare land. Deze bomen leveren ruim 300 miljoen kilo appels per jaar op. Per huishouden kopen we gemiddeld 22 kilo appels per jaar, vooral Elstar (9,3 kilo) en Jonagold (4,4 kilo). In de zomer eten we voornamelijk importappels, want dan raken de koelcellen van de groothandel leeg of de verliezen de appels aan kwaliteit.

Ondanks de geavanceerde technieken om appels lang te bewaren, staat de Nederlandse appelteelt onder druk. We importeren namelijk ook het hele jaar door appels uit Chili en Nieuw- Zeeland omdat ze daar goedkoper worden geproduceerd. Wereldwijd is er sprake van overproductie met een oogstverlies die kan oplopen tot wel 75 procent.

Om het hele jaar door appels te kunnen leveren, oogsten boeren vaak vroeg in het seizoen zodat de appels in de koelcel kunnen rijpen en in de winter ‘goed’ zijn. Het voordeel van UlO bewaring is dat je dit proces kunt sturen en uitrekken.

Daartegenover staat dat het bewaren van fruit in grote koelcellen niet erg klimaatvriendelijk is. Je kunt je ook afvragen hoe gezond een appel nog is na maandenlange opslag in een koelcel met een aangepast gasmengsel?

Gezond verstand zegt dat het beste fruit vers is en zongerijpt. De vuistregel is net zo eenvoudig als logisch: wil je goed eten voor je eigen gezondheid en die van de wereld, koop dan lokaal en van het seizoen. Dat betekent dus dat er soms geen vers fruit is. Voor je lichaam is dat geen enkel probleem, dan eet je gewoon wat meer groenten…

Afbeelding van Rebekka D via Pixabay

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -
De artikelen van Anne verschenen eerder in tijdschriften en kranten waaronder Fabulous Mama, Viva, Margriet, Linda en NRC Next. Anne is cultureel antropoloog en eigenaar van Uitgeverij 11