Wie zijn de best verkopende journalisten van Nederland?

Reporters Online publiceerde de afgelopen 2 jaar artikelen van 227 journalisten. En van de in totaal 4446 artikelen verkochten deze 10 het best!

Ook bij Reporters Online eindigt God op de plaats waar Hij (Zij, wij hebben geen voorkeur) hoort: op 1. Hij had er weliswaar een uitzending van Jeroen Pauw voor nodig, die in betreffende uitzending duidelijk maakte niet veel van Hem te begrijpen. Maar gelukkig had Ze Alain Verheij die in een vlijmscherpe analyse uitlegde hoe het allemaal wél zit met het christendom en de Bijbel.

Het valt reuze mee dus met de secularisering van het land. Het best verkochte artikel dat Reporters Online ooit in online kiosken als Blendle/Cafeyn publiceerde, is een spijkerharde verdediging van het geloof tegen seculiere desinteresse. En het is dat we het afgelopen kwartaal de nodige nieuwkomers in onze top-10 aller tijden hadden, anders had die nog een artikel van de Theoloog des Twitterlands bevat.

Sinds een jaar of twee publiceert Reporters Online artikelen van freelance journalisten die hun werk voor eigen rekening uitgeven. Via ons kunnen ze artikelen op hun eigen site verkopen, en in online kiosken publiceren. Er doen nu in totaal 227 journalisten mee.

We krijgen het geregeld voorgelegd: welke van hun verhalen verkopen het best? We publiceren een maandelijkse top-5 op Villamedia, daar is al wel het een en ander uit af te leiden. Maar een echt goed beeld, denken wij, ontstaat pas met een overzicht van een veel langere periode. Bijvoorbeeld omdat we dan rekening kunnen houden met de groei van online kiosken. Het was in 2015 een stuk moeilijker om een goed verkopend artikel te publiceren dan in 2016, simpelweg omdat er nu veel meer lezers zijn. En ook omdat artikelen niet altijd metéén goed verkopen: soms duurt het een paar weken of zelfs maanden voordat een stuk wordt opgepikt.

Anti-clickbait

Wat werkt? Anders dan bij gratis online media wil de lezer liever geen korte, snelle stukjes met een clickbait-kop. Niks mis met een goede kop uiteraard, en ook bij ons scoren human interest onderwerpen prima. Maar de absolute top halen ze niet, en wat betreft de lengte heeft de lezer het liever te lang dan te kort. Alle artikelen uit onze top-10 aller tijden zijn lang tot zeer lang.

Ook wordt een personal touch zeer gewaardeerd. Zie bijvoorbeeld het verhaal van Marloes Elings over de ziekte van haar (inmiddels overleden) vriend – nummer 9. Zo’n personal touch is weer niet hetzelfde als ‘puur subjectief’. Verhalen moeten, om onze top-10 te halen, goed zijn onderbouwd. Zie nummer 4, een met het rapier geschreven factcheck van Jop de Vrieze & Zvezdana Vukojevic over verloskundige Beatrijs Smulders – die met de twee..van mening verschilt…over de beste zorg voor ongeboren kinderen.

Het helpt uiteraard als artikelen direct aansluiten bij de actualiteit (zie een deel van de verhalen van de veelvuldig genoteerde Chris Klomp, maar per se noodzakelijk is dat niet (zie een ander deel van de verhalen van Chris Klomp). Nuttige verhalen doen het ook goed. Zo zijn de LinkedIn-tips van Petra ter Doest op 2, als we helemaal eerlijk rekenen, eigenlijk onze nummer 1. Ze publiceerde het in 2015, en deed het met name goed in Blendle/Cafeyn – dat op dat moment ongeveer de helft minder gebruikers had dan nu.

Op internet is beslist geen gebrek is aan gratis verkrijgbare artikelen met tips over LinkedIn – of welk ander sociaal netwerk ook. Maar als een journalist aan die wassende stroom een substantiële dosis kwaliteit toevoegt, door met een echt goede en complete set tips te komen, blijkt daar enorme vraag naar.

Om kort te gaan: persoonlijk, goed onderbouwd, nuttig, liefst actueel en zo lang mogelijk. Komt ‘ie (en nee, wegens privacy geen aantallen):

Reporters Online Top-10 ever

1. Besmeurd door de losse handjes van Jeroen Pauw #zeghet

Gristengekkies zijn erg, zegt Alain Verheij, maar hoe Jeroen Pauw met religie omgaat is helemáál godgeklaagd.

Alain Verheij

2. 18 Tips voor een sterk profiel op LinkedIn

‘Jezelf’ is een moeilijk onderwerp om over te schrijven. En op LinkedIn moet dat ook nog binnen een strak stramien. Volg de werkwijze van een ervaren journalist om een sterk profiel voor jezelf op te stellen dat recht doet aan je kwaliteiten en je eigen stijl. Petra ter Doest geeft sinds 2011 trainingen LinkedIn en geeft haar 18 beste tips.

Petra Ter Doest

3. Ook Ebru Umar is niet oneindig vrij

De arrestatie van columniste Ebru Umar in Turkije heeft het debat over vrijheid van meningsuiting een nieuwe dimensie gegeven. Maar hijsen we de vlag van oneindige vrijheid niet wat te snel in top? Echte vrijheid kan alleen bestaan bij de beperking van diezelfde vrijheid.

Chris Klomp

4. Dit is wat er niet klopt aan het verhaal van Beatrijs Smulders

‘Beatrijs Smulders gaat de strijd aan met de gynaecologen’, kopt Volkskrant Magazine vandaag boven een interview met de oppervroedvrouw, waarin ze onder meer reageert op ons artikel over doodgeboorte. Volgens Smulders is er sprake van een heksenjacht van arrogante lobbyisten en paternalistische artsen. Maar Smulders zelf lijkt de feiten minder belangrijk te vinden dan haar overtuigingen. We zetten de boel op een rijtje.

Jop de Vrieze & Zvezdana Vukojevic

5. De gruweldood van Efrat (7)

De 7-jarige Efrat verongelukte eind 2013 in Amsterdam, ze kwam onder een vuilniswagen. Over een onbevredigende rechtszaak en de gedachten die daarna door je hoofd blijven spoken.

Chris Klomp

6. Ze noemden me de lelijkste vrouw ter wereld’

Eten wat en hoeveel je maar je wilt zonder een gram bij te komen. Voor de meeste vrouwen klinkt het als een droom. Maar voor de 24-jarige Lizzie Velasquez uit Austin, Texas is het een levensgroot probleem. Zij moet per dag 5000 tot 8000 calorieën per dag innemen, alleen al om in leven te blijven, wat neerkomt op 60 kleine maaltijden per dag.

Vivienne Groenewoud

7. Geertrude ging naar de alternatieve geneeskunde en eindigde rottend op haar eigen wc

Kun je sterven aan de waarheid van een ander? Een waarheid die schadelijker is dan het menselijk lichaam kan verdragen? Dit is een verhaal over natuurgenezing. En de gruwelijke en volstrekt zinloze dood van de pas 39-jarige Geertrude Nieborg.

Chris Klomp

8. De hypocrisie van vreemdelingenhaat

Het zal niemand ontgaan zijn. De niet aflatende stroom negatieve berichten over vluchtelingen. Zowel in de reguliere media als op sociale media. Het lijkt soms wel of het schuim der aarde massaal ons grondgebied is binnengevallen. Maar is dat wel zo?

Chris Klomp

9. Geen burn-out, maar dement

De advocaat van neuroloog Jansen Steur schermt ermee. En ook de De Mol-afperser heeft Fronto Temporale Dementie (FTD). Ik ken deze hersenziekte sinds een jaar: toen mijn vriend de diagnose kreeg. Alex lijkt in niets op beide mannen. Van mijn stoere en vrolijke lief is weinig meer over.

Marloes Elings

10. In het hoofd van een pedoseksueel: ‘Als het monster dat in me huist wint, geef ik mezelf de doodsstraf.’

En dan krijg je op een dag een mail in je inbox van een pedoseksueel die zijn verhaal wil doen.. hoe ga je daarmee om? Zo dus.

Vivienne Groenewoud

Mijn gekozen waardering € -