Het Wijde Weekend van het Wilde Oosten

Een bokser wil president worden in Oekraïne, Nederland verliest zijn enige First Lady in Georgië. Polen herdenkt haar post-communistische premier, terwijl Tsjechië de communisten juist weer omarmt. Kortom, noodzaak alom voor het inlassen van een Lang Weekend van het Wilde Oosten.

Donderdag

De langverwachte aankondiging is eindelijk daar. Vitalij Klitsjko, groot geworden als bokser in de klasse der zwaargewichten, goes for president. In Oekraine zijn de verkiezingen pas in 2015, maar al sinds zijn carrièreswitch – Klitsjko leidt momenteel oppositiepartij Oedar – wordt gesuggereerd dat Klitsjko enkel de politiek is ingestapt voor het hoogst haalbare. Opiniepeilers zien hem bovendien als een serieuze uitdager van huidig president Viktor Janoekovitsj.

Toch kwam zijn kandidaatstelling bewust op donderdag. Diezelfde dag, enkele uren voor de daad van Klitsjko, nam het Oekraiense parlement een wet aan die hem mogelijk  uitsluit. Een wijziging in de belastingwet lijkt een bewuste blokkade te zijn, opgeworpen voor Klitsjko om mee te kunnen dingen naar het presidentschap. Klitsjko zou belasting betalen in Duitsland, het land waar hij en zijn broer Vladimir al jaren successen boeken in de sport (en het gehele marketingapparaat dat om hen heen is geschapen). Ook het feit dat Klitsjko een Duitse verblijfsvergunning heeft zou hem tegenwerken. Maar juist daarom heeft hij besloten voor het presidentschap te gaan. “Het verachtelijke gemanipuleer met wetten zal me niet tegenhouden.”

Vrijdag

Een doorbraak in het katholieke Centraal-Europa. Voor het eerst sinds de breuk tussen Tsjechië en Slowakije hebben bisschoppen van beide landen gezamenlijk overleg gehad. Twintig jaar na eenieders onafhankelijkheid  werd er door de kerkleiders vergaderd. Ook is de intentie uitgesproken om volgend jaar een bedevaart te maken naar het graf van Cyrillus in Rome.

Zaterdag

Een verrassende, maar ook ingewikkelde verkiezingsuitslag wordt in Tsjechië bekend. “Een bittere overwinning”, zo omschreef partijleider Bohuslav Sobotka de minieme zege van zijn sociaaldemocratische CSSD. Ruim twintig procent van de stemmen kreeg de partij, waardoor het onmogelijk wordt om een meerderheidsregering met twee partijen te vormen. De debuterende miljardair Andrej Babis zag zijn centristische partij ANO ("ja!") bij de parlementaire verkiezingen op korte achterstand van de sociaaldemocraten eindigen, terwijl de communisten juist ANO weer op de hielen zaten. Omdat Sobotka een samenwerking met de voorbije regeringspartijen heeft uitgesloten, is er een gerede kans dat de communisten voor het eerst sinds de uiteenspatting van het Warschaupact weer op het pluche komen.

Zondag

Nog een verkiezingsuitslag, maar dan minder verrassend. In Georgië wordt Giorgi Margvelasjvili, de favoriet van premier Bidzina Ivanisjvili, na één ronde al uitgeroepen tot president. Hij volgt na tien jaar Michael Saakasjvili op, die met zijn Nederlandse vrouw Sandra Roelofs al druk met de verhuizing bezig was. Saakasjvili hield echter nog wel een afscheidsrede op de Georgische televisie, een Engelse vertaling valt hier te lezen. Margvelasjvili krijgt echter veel minder macht dan Saakasjvili, aangezien de rechtsstaat is gewijzigd in een parlementaire democratie.

Zie ook elders in dit kanaal: Nederland verliest haar enige First Lady.

Maandag

Waar de Tsjechen mogelijk weer onder communistisch, of in ieder geval roodkleurig gezag komen, herdenkt Polen vandaag de eerste democratisch gekozen premier na de val van het communisme. Pan Tadeusz Mazowiecki is op 86-jarige leeftijd overleden. Na de overwinning van de Solidariteit-beweging werd hij de eerste ‘vrije’ premier van Polen. In 1990 verloor hij echter de presidentsverkiezingen, die werden gewonnen door Lech Walesa. Ook verwierf hij bekendheid als journalist, parlementslid en VN-gezant.

Mijn gekozen waardering € -

Geert Jan Hahn is journalist en slavist. Werkte, woonde en studeerde in Kiev, Sint-Petersburg en Warschau. Voltooide Slavic Literary Studies cum laude aan de UvA. Reist, schrijft en spreekt als Oostblogger voor landelijke media. Is daarnaast bekend van zijn taalvirtuoze zege bij het tv-spel Lingo en zijn columns over de favoriete sterfleeftijd van 27 jaar.

Geef een reactie