Wilders dicteert journalistiek Den Haag weer eens

Nooit spreekt Geert Wilders met de pers, behalve als het hem uitkomt. Ook gisteren dicteerde hij de Haagse journalistiek weer eens, ditmaal door Marine le Pen uit te nodigen. Door Hans Izaak Kriek.

PVV-leider Geert Wilders dicteert alweer enkele dagen de Haagse media. De journalisten rennen als hondjes achter hem aan. Ze moeten ook wel, om niets te moeten missen. Je kunt van Wilders zeggen wat je wil, maar hij bepaalt zelf wanneer, en hoe hij in het nieuws komt. Hij regisseert via Twitter zijn eigen nieuws en bepaalt verder met wie hij even voor camera en microfoon wil praten. Koning, keizer, admiraal, Wilders bepaalt het allemaal.

Eerst de aankondiging dat er een onderzoek komt naar de kosten van een uittreding uit de EU. Een gerenommeerd Brits bureau gaat dat uitzoeken en de PVV moet daar het lieve sommetje van 270.000 euro voor betalen. Dat geld komt uit de subsidiepot van de Tweede Kamer, en wordt door u en mij, de belastingbetaler, betaald. 

Dan het nieuws van de aankondiging van de komst van Marine Le Pen op het Binnenhof. Ja, en dat kun je als pers niet negeren. “We moeten wel, of we willen of niet”, zei een tv-journalist tegen mij.

Gisteren was het zover. Media uit binnen en buitenland stroomden naar het internationale perscentrum Nieuwspoort voor een zorgvuldig geregisseerde mediashow. De plaats waar Wilders nooit komt vanwege de aanwezigheid van de ‘linkse’ pers. Maar vandaag was dat kennelijk niet zo interessant. Aandacht en nog eens aandacht, daar ging het de PVV-spreekstalmeester om. Media-aandacht van heel journalistiek Den Haag. 

Het was vandaag één van de belangrijkste dagen uit zijn politieke loopbaan. Zijn rol in de Tweede Kamer lijkt uitgespeeld en hij richt zich nu op Europa. Samen met het Franse Front National van Marine Le Pen wil hij een anti-EU-front vormen.

Eerst kreeg Le Pen een rondleiding door de Tweede Kamer en daarna was alles gericht op een persconferentie later op de dag. De zaal zit vol. “Het is vandaag een historische dag”, zo begint de voorman van de PVV. Wilders en Le Pen willen vooral eenheid uitstralen. De uitspraken van de vader van Le Pen over de holocaust zijn volgens Wilders niet meer interessant. “Ik heb te maken met mevrouw Le Pen”, zegt hij, en refereert aan zijn uitspaken dat hij zich van haar vader heeft gedistantieerd. Daar kunnen de aanwezige journalisten het mee doen. 

De persconferentie eindigt zoals die begon: veel pers, camera’s en microfoons, maar nauwelijks nieuws. Morgen zal de gebeurtenis van vandaag nog wel door zingen in de media. Vooral wat Le Pen en Wilders bindt en wat de overeenkomsten zijn, namelijk tegen migratie, de euro, verdere Europese samenwerking en de islam. Volgend jaar mei zullen we weten of Marine Le Pen en Geert Wilders winnaars zijn van de Europese verkiezingen.

Tekst: Hans Izaak Kriek

Mijn gekozen waardering € -

Geef een antwoord