Wilders’ twijfelachtige eer

Een dodenlijst kan een hele eer zijn, opeens staat je naam naast die van Salman Rushdie, maar daar houdt het ook wel mee op.

Hier kennen we hem alleen nog maar van zijn heldhaftige verzet tegen de Europese Unie (de EUSSR) en tegen het asociale kaalplukken van de bejaarde medemens, maar bij Al Qaida zijn ze Geert Wilders nog niet vergeten. Je zou er om kunnen lachen, als het niet zo somber makend serieus – de gemene deler van alle fundamentalisme – was. Gezeur over de getraumatiseerde generatie van ’04 of de beveiliging van de PVV-leider komt zo in cynisch perspectief te staan.

De enige die over die beveiliging mag klagen, is Wilders zelf.

Pittig

Sowieso is het zijn week, want ook in Down Under hakte hij ouderwets in op de islam. Niet altijd met succes. Zo kon hij zijn irritatie nauwelijks verbergen tegenover de pittige interviewer Andrew O’Keefe, die het hem met tegenargumenten voortdurend lastig maakte (overigens nog geen bewijs van superieure Australische televisiemakers, Wilders verdomt het eenvoudig om bij een kritische Nederlandse talkshow aan te schuiven).

Het gesprek spitste zich toe op Wilders’ bekende claim dat hij zijn pijlen richt op de islam, en niet op individuele moslims. Dat onderscheid is bogus, aldus Crocodile-Hunter-met-microfoon, de praktijk wordt toch echt gemaakt door levende moslims, mensen van vlees en bloed. Hé! Dat geluid keert ook hier met de regelmaat van de klok terug, maar iedereen met een minimum aan grijze massa komt al snel tot de conclusie dat zo’n onderscheid juist volledig terecht is.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld ras of seksuele geaardheid, is geloof een ideologie waarvoor je bewust kunt kiezen. Je kunt erin en eruit stappen en dat kan bij die eerste twee niet, al dacht Michael Jackson daar anders over. Voor gelovigen maakt de religie veelal een belangrijk deel van hun identiteit uit, maar dat wil nog niet zeggen dat dit automatisch tot een zekere onontkoombare opstelling leidt. Strijd over de interpretatie van de Koran is mogelijk, je kan erin shoppen, en veel moslims doen dat ook.

Afvallige

Al vinden internationaal gezien nog angstwekkend veel mohammedanen dat een afvallige gedood moet worden en is ook de steun voor Al Qaida verrassend hoog, zoals dit onderzoek van Pew laat zien (scrollen naar beneden), voor geen enkel radicaal standpunt geldt dat alle moslims het er wereldwijd over eens zijn. In Nederland zien we dat het CBS het ze maar eens zelf is gaan vragen, en toen bleek dat er niet één miljoen moslims wonen (vroeger werd geteld langs het land van herkomst), maar 825.000. Een aantal dat nog daalde ook.

Over ideeën kan en mag strijd geleverd worden in een democratie.

Nee, het probleem is niet zozeer dat onderscheid zelf, als wel het feit dat Wilders op zijn minst nogal slordig ermee omgaat. Bijvoorbeeld door te pleiten voor een immigrantenstop uit islamitische landen. Of het maffe gegeven dat ook allochtonen van de derde generatie, die voor de overheid als autochtoon gelden, van de PVV als allochtoon in de statistieken zouden moeten. Dan maak je een overerfbare, zeg gerust genetische factor van wat in de kern een cultureel verschil is – waar tig invloeden overheen gaan.

Deporteren

En o ja, dat proefballonetje op de Deense tv om miljoenen moslims te deporteren die zich niet houden aan door hem persoonlijk opgestelde assimilatiecontracten, speelde ook op de man. Al hebben Lodewijk Asschers participatiecontracten er best wel wat van weg.

De tragedie voor Wilders is dat sinds hij het Catshuis “opblies” vele strenge maatregelen uit Rutte I gewoon uitgevoerd worden door Rutte II, terwijl hij aan de kant staat en virtueel voorbijgestreefd wordt door die andere goedheiligman, Henk Krol. De PVV is hooguit nog nodig om de publieke omroep verder te millimeteren.

En toch, en toch, zou elke vergadering van de Tweede Kamer afgesloten moeten worden met een ceterum censeo. Overigens ben ik van mening dat het een schande is dat Geert Wilders beveiligd moet worden! Met vertaling in het Arabisch, gaarne.

Meer lezen? Neem een abonnement!

 

Mijn gekozen waardering € -

Journalist en columnist. Schrijft over alwat voor zijn pen komt, van Haagse politiek tot terrorisme. Beukt er graag op los met de filosofenhamer. Classicus en volgeling van Dionysus, liefhebber van spot en ironie, slaat nooit een cappuccino af.

Geef een antwoord