In de vroege ochtend van woensdag 15 januari 1992 verdwijnt de vijftienjarige Willeke Dost spoorloos. Ze woont bij haar pleegouders Piet en Herna Mulders en hun zoons Wout en Bart. Ze zou met haar fiets naar school in Meppel zijn gegaan, maar daar kwam ze niet aan. Er is nooit meer iets van haar of haar fiets gevonden. Zoals altijd bij dit soort onopgeloste zaken ontstaat er een stroom van geruchten en theorieën. Die leiden ertoe dat in juni 2010 pleegmoeder Herna (66) en pleegbroer Bart (39) alsnog worden aangehouden. Er volgt een uitgebreide zoekactie bij de boerderij van de pleegfamilie, die niets oplevert. De ‘verdachten’ worden vrijgelaten.

In november 2018 is er opnieuw beroering: dit keer willen twee Drentse mannen die om onduidelijke redenen gefascineerd zijn door de vermissing, een nieuwe zoekactie afdwingen. Wederom in de buurt van de boerderij. Omdat speurhonden daar een lijkgeur zouden hebben geroken. “Als justitie niet gaat graven, doen we het zelf,” kondigen de mannen aan.

Op dinsdagavond 14 januari 1992, om elf uur, hadden huisgenoten Willeke nog gezien, de volgende morgen was ze weg. In elk geval vóór zeven uur was ze vertrokken op haar bruine Batavus. Toen ze niet op school aankwam, viel dat niet meteen op, pas toen ze ’s avonds om zeven uur nog niet thuis was werden de pleegouders ongerust en begon het rondbellen. De politie beschouwde het als een vermissing, er werd rekening mee gehouden dat ze vrijwillig was vertrokken, al was het vreemd dat ze haar geld, paspoort, pinpas en treinabonnement niet had meegenomen. Vanaf mei 1993 wordt haar naam steeds in verband gebracht met Andrea Luten (15) uit het nabijgelegen Ruinen, die vermoord toen ze terugfietste van school naar huis. In haar zaak is dankzij dna-bewijs in mei 2010 Henk F. uit Hoogeveen als verdachte aangehouden, hij heeft bekend.

Weeshuizen

Willeke Dost is geboren in Arnhem. Haar ouders verongelukten toen zij amper twee jaar was. Familieleden hadden graag voor haar willen zorgen, maar er stond niets op papier, de Kinderbescherming bracht Willeke onder in verschillende weeshuizen. Op haar tiende kwam ze bij de familie Mulders in Koekange, als laatste van in totaal achttien pleegkinderen. Volgens de toenmalige begeleider stond de familie Mulders bekend als een uitstekend en deskundig opvanggezin.