WK 2022 Qatar met zwarte schaduw: moeizame zege Oranje tegen taai Senegal

De FIFA heeft een grote fout gemaakt door te kiezen voor Qatar als organiserend land voor deze WK 2022. Er zijn volgens de Engelse krant The Guardian 6500 arbeidsmigranten omgekomen, bij de bouw van stadions en de mensenrechten worden in dit Arabische land  met voeten getreden. De eerste groepswedstrijd in Groep A is door Oranje met 2-0 gewonnen tegen de Afrika cup winnaar Senegal. De overige deelnemers in de groep zijn Ecuador en Qatar. De uitslag doet vermoeden dat het een simpele overwinning was, maar die kwam pas in het laatste deel van de wedstrijd tot stand.

Voor topsporters als de internationals is het begrijpelijk dat zij hoe dan ook willen voetballen. Jarenlang hebben zij hier voor getraind en naar toegeleefd en voor sommigen is het de laatste kans om een WK te spelen. De FIFA in eerste instantie en de nationale voetbalbonden, waaronder de KNVB hadden deze keuze voor Qatar moeten weigeren. Het minste wat de KNVB samen met ander bonden kan doen is een Fonds organiseren, waar de families van de omgekomen arbeidsmigranten worden gecompenseerd. De spelers kunnen wellicht af en toe een statement maken op de velden, nu de FIFA de One- Love aanvoerdersband heeft verboden. Belachelijk! Een actie zoals van Iran, die weigerden het volkslied te zingen als protest tegen het onderdrukkende regime.

Noppert

Nu de wedstrijd Holland-Senegal. Grote verrassing in de opstelling is dat de keeper van Heerenveen, de boomlange doelman Andries Noppert zijn debuut maakt. De verwachting is dat de meer ervaren keeper Bijlow of Pasveer gaat keepen, maar Van Gaal kiest Noppert, omdat ’hij de ballen tegenhoudt’.

De weinige reddingen die Noppert te maken krijgt doet hij uitstekend. Frappant hoe snel hij in de hoek ligt voor een keeper van 2 meter 3 lang. Zowel Oranje als Senegal spelen voorzichtig en met zo min mogelijk risico. Daardoor oogt de wedstrijd een beetje gezapig, niet op het scherp van de snede.

Frenkie

Oranje speelt met Dumfries en Aké als rechter en linker vleugelverdediger, die vaak doorschuiven naar het middenveld. De Ligt speelt niet een van zijn beste wedstrijden en heeft veel overtredingen nodig om de snelle Senegalese aanvallers aftestoppen. Mogelijk krijgt of De Vrij of Timber de volgende wedstrijd de voorkeur.

Op het middenveld staan Frenkie de Jong, Berghuis en Gapko. Behoorlijk aanvallend. De Jong mist in de eerste helft een grote kans alleen voor de keeper, na goed aangeven van Berghuis. Ook leidt hij voor zijn doen veel balverlies en loopt hij te lang met de bal. Cruyff en Van Hanegem beweerden altijd terecht dat een bal passen veel sneller gaat dan de bal brengen(pingelen).

Tempo

De voorhoede met Bergwijn, Vincent Janssen en Gapko op de nummer tien positie(tussen het middenveld en aanval), komt te weinig op de helft van Senegal. Uitgezonderd enkele knappe aanvallende acties. Het tempo is vrij laag, misschien door de warmte en er wordt te weinig vrij gelopen zonder bal. Dan ontstaan er meer afspeelmogelijkheden en ruimte.

Tien minuten voor tijd lijkt het een typische nul-nul wedstrijd te worden. Maar dan geeft in de 84e minuut Frenkie de Jong een mooie voorzet op de inlopende Cody Gapko, die beter timet dan keeper Mendy van Senegal: 1-0. In de 8e minuut(!) van de blessuretijd scoort Davy Klaassen nog 2-0 in de rebound. Na een hard schot van Memphis Depay die een half uur voor tijd invalt.

Al met al een enigszins geflatteerde uitslag, maar een prima resultaat in een openingswedstrijd van een WK.