Wood Kubb: een stijlvolle, kleine pc

Of je nu een laptop of een desktop op je bureau hebt staan, één ding is zeker: het apparaat is groot, staat in de weg en is vaak lelijk. Wood Kubb is hier precies het tegenovergestelde van, maar wel een volwaardige pc.

Stel je voor: je gaat achter je bureau zitten en het enige wat er staat is een monitor, een toetsenbord en een kleine, houten kubus. Geen grote computerkast onder je bureau, geen laptop naast je monitor, alleen die kleine kubus. Dat is de Wood Kubb, een volwaardige computer in een stijlvolle en kleine behuizing.

Alles wat je nodig hebt

De Wood Kubb, die slechts 12 x 12cm groot is, biedt dan ook alles aan wat je nodig hebt om goed te kunnen werken. Zo zijn er vier USB-poorten (2x USB 2.0, 2x USB 3.0), een mini-displayPort en een mini-HDMI-aansluiting in het apparaat gezet. Hiermee heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van drie schermen, mocht je dit willen. Om ook snel te kunnen werken en goed te kunnen multitasken heb je beschikking over een Intel Core i3– of i5-processor met 8 tot 16GB aan RAM-geheugen. Werk je in de grafische industrie of houd je van gamen? Dan kun je gebruikmaken van de Intel HD 4400 tot 5000.

Natuurlijk wil je ook verbinding kunnen maken met het internet. Dit doe je via WiFi. Ook Bluetooth en Widi worden ondersteund, waardoor je een draadloos toetsenbord kunt aansluiten op de Wood Kubb. De Kubb draait op Windows 10, de nieuwste versie van Windows die deze zomer gelanceerd werd. Daarnaast kun je ervoor kiezen om Linux Mint als besturingssysteem te gebruiken.

Sleutel je graag aan je computer? De Kubb is gewoon te openen, dus dit is nog steeds mogelijk. Met een speciale sleutel haal je de schroeven uit de behuizing en vervolgens is het apparaat te openen.

De voordelen

De Kubb is dus met recht een volwaardige pc te noemen en dat biedt vele voordelen. Niet alleen is je bureau opgeruimder dan ooit, ook ben je af van de lelijke computerkast die je eerder nog nodig had. Daarnaast gebruikt de Wood Kubb slechts 100 tot 240V, wat vergelijkbaar is met de gemiddelde laptop. Maar dit is wel een stuk minder dan dat je desktop verbruikt, wat scheelt in je portomonee en beter is voor het milieu.

Niet de eerste Kubb

De Wood Kubb is niet de eerste Kubb die gemaakt werd. Op hun website zijn al andere variaties te koop, bijvoorbeeld met een fel kleurtje of een print. Helemaal nieuw is het idee dus niet. Hier draaien echter nog wel oudere versies van Windows op.

Beschikbaarheid

Zoals gezegd komt de Wood Kubb met diverse hardware-specificaties, maar er zijn ook verschillende stijlen te kiezen. Zo is er een vrij licht en een donker model, maar ook kun je kiezen voor een variant met een bruine kleur. Elke Kubb wordt handgemaakt, waardoor jouw nieuwe pc uniek is.

De makers van Kubb proberen geld in te zamelen voor de ontwikkeling van de pc via Kickstarter. Op het moment van schrijven zijn er nog tien dagen om deze financiering rond te krijgen, en ze moeten nog ongeveer 1300 euro binnen krijgen. Op hun Kickstarter-pagina is de Kubb dan ook nog steeds te koop. De prijzen beginnen bij 459 euro. Vanaf december dit jaar wordt de Wood Kubb geleverd.

Mijn gekozen waardering € -

Eveline Meijer is sinds 2014 werkzaam als (tech-)journalist. Op Reporters Online en op haar eigen website schrijft ze over technologie, maar kijkt voorbij de hypes.