Er is de Democratische partij veel aan gelegen om Texas tijdens de midterm-verkiezingen ‘blauw’ te laten kleuren. Vandaar dat er maar liefst 39 miljoen dollar campagnegeld aan werd besteed. Belangrijkste reden dat het wonder best zou kunnen geschieden: de breed gedragen impopulariteit van Republikein Ted Cruz. De grootste hobbel: er moet door Democraat Beto O’Rourke een gat van maar liefst een miljoen stemmen worden gedicht. In de peilingen is hij er, ook op het laatste moment, vlak bij.

Je zou denken: waarom kiest een ambitieuze Texaanse politicus als Beto O’Rourke in vredesnaam voor de Democratische partij? Er is in dat Republikeinse bastion toch geen eer te behalen? Schijn bedriegt hier. Want het op het eerste oog aartsconservatieve Texas was lang niet altijd het rechtse bolwerk van vandaag de dag. Sterker nog: in de vorige eeuw was de Lone Star State net als de rest van het Zuiden in behoorlijke vaste Democratische handen – al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat Democraten vroeger wat conservatiever van snit waren dan nu.

Het eerste barstje ontstond pas in 1961, toen de Democratische Lyndon B. Johnson besloot om adjudant te worden van president John F. Kennedy. De opengevallen plaats werd verrassenderwijs ingenomen door Republikein John Tower. Tower speelde destijds slim in op het ongenoegen van het conservatieve deel van de Democratische partij, dat vond dat de partij wel érg veel naar links was uitgewaaierd. Negentien jaar later deed presidentskandidaat Ronald Reagan het nog ‘ns dunnetjes over, toen hij – vooral ook dankzij veel gefrustreerde Texaanse Democraten – het Witte Huis binnen stapte.

Maar inderdaad: in deze eeuw lijkt in Texas het electorale gat tussen Democraten en Republikeinen schier ononverbrugbaar te zijn geworden. In 2014 versloeg Republikein Greg Abbott zijn Democratische tegenstrever Wendy Davis met een verschil van 960.000 stemmen. Ook op presidentieel niveau is het verschil navenant. In 2012 versloeg Mitt Romney Barack Obama in Texas met een verschil van 1,3 miljoen stemmen. Zoals Donald Trump er twee jaar geleden 800.000 stemmen meer kreeg dan Hillary Clinton.

Ondanks deze significante kloof van een miljoen stemmen, gelooft menigeen in de kansen voor Beto O’Rourke bij de aanstaande verkiezingen voor de Senaat. Deze O’Rourke (46) is afkomstig uit El Paso, riep eerder op tot impeachment van Donald Trump en sprak zijn bewondering uit voor de football-speler Colin Kaepernick, die uit protest tegen discriminatie knielde bij het spelen van het Amerikaanse volkslied voor aanvang van wedstrijden. O’Rourke is links en progressief, maar straalt bovenal redelijkheid uit. Donald Trump noemde hem – voor wat het waard is – een lichtgewicht en een ‘flake’. Een softy.

De interesses van Geert Jan Darwinkel zijn legio. Van (Amerikaanse) sport, tot film, human interest, lifestyle, muziek en reizen. GJ is old skool, maar toch reuze bij de tijd.