AMELAND – De medewerkers van de dierenambulance Ameland zijn druk in de weer met meldingen van dode en verzwakte zeekoeten, die op het Noordzeestrand aanspoelen. De vogels komen normaal gesproken niet zo dicht in de buurt van de Waddeneilanden en horen thuis op zee.

STEUN RO

Zeekoeten zijn echte zeevogels en blijven hun hele leven lang op zee. Alleen om te broeden gaan de vogels aan land. Dat er nu ineens veel zieke en dode zeekoeten aanspoelen is opmerkelijk te noemen. Ook op Terschelling en onder meer Vlieland zijn er in de afgelopen dagen en weken tientallen dode of verzwakte zeekoeten gevonden. Er wordt nader onderzoek verricht naar de oorzaak van de plotselinge vogelsterfte.

Op Ameland meer dan 40 zeekoeten

Volgens mevrouw Tiny Kolk van de Amelander dierenambulance komen er momenteel veel meldingen binnen van zeekoeten op het strand. Er spoelen naast dode zeekoeten ook nog levende zeekoeten aan en sommige vogels zijn heel mager en anderen zien er juist nog goed uit, zo constateert Kolk. Op Ameland zijn de afgelopen dagen meer dan 40 zeekoeten aangetroffen. De dierenambulance laat weten, dat er meldingen komen van over het hele eiland en ook vanaf de naburige Waddeneilanden.

Er is inmiddels geconstateerd dat de gevonden zeekoeten maagproblemen hebben. Dat de vogels iets binnen hebben gekregen is wel duidelijk, omdat ze worden aangetroffen met diarree en zelfs maagbloedingen. Levende zeekoeten worden opgevangen en overgebracht naar vogelopvangcentra aan de vaste wal om daar aan te sterken. De meeste vogels redden het niet of verdrinken door een nat verenpak. Ook maandag werden er op het strand van Ameland weer vogels gevonden.

“Als het laag water is kijken we zelf ook op het strand of er zeekoeten zijn. De dode vogels kunnen mensen beter laten liggen en ons bellen”, zegt Kolk. De telefoon staat roodgloeiend bij de dierenambulance. De zeekoeten die op Ameland worden gevonden gaan naar de Marine Research in Wageningen voor verder onderzoek.