Zelfstandigenaftrek: min 300 miljoen

Het kabinet bezuinigt op de zelfstandigenaftrek en op de startersaftrek. In totaal worden de ondernemersfaciliteiten voor zelfstandigen vanaf 2015 gekort met 308 miljoen euro.

De aangekondigde bezuiniging van 500 miljoen euro op de zelfstandigenaftrek is teruggebracht tot 300 miljoen. Op de startersaftrek wil het kabinet 8 miljoen besparen. Dat bleek op de derde dinsdag van september bij de presentatie van de Miljoenennota.

In de woorden van het kabinet blijkt de gevreesde bezuiniging op de zelfstandigenaftrek een “versobering” te heten. En die versobering wordt nu in het Belastingplan 2014 “verzacht” van 500 miljoen naar 300 miljoen euro. De maatregel gaat niet al in 2014 in, maar pas in 2015.

Korting op ondernemersfaciliteiten

Behalve op de zelfstandigenaftrek bezuinigt het kabinet ook op de startersaftrek. Daar gaat 8 miljoen vanaf. In totaal bedraagt de korting op de ondernemersfaciliteiten voor zelfstandigen daarmee 308 miljoen euro per jaar, vanaf 2015.

Achtergrond van deze maatregelen is de gedachte van het kabinet dat ondernemers de afgelopen jaren fiscaal te veel zijn bevoordeeld. Er zou een te groot verschil zijn ontstaan tussen de belastingdruk voor ondernemers en die voor werknemers. Dat verschil zou moeten worden verkleind.

Onderbouwde visie ontbreekt

De bedragen kennen we nu. Maar de suggestie dat het kabinet met een samenhangend verhaal zou komen is niet waargemaakt. Het ontbreekt in Den Haag nog steeds aan een onderbouwde visie op de rol van de zzp’er in economie en samenleving, en op de fiscale behandeling die daarbij past.

Meer over de bezuiniging op de fiscale ondernemersfaciliteiten bij OndernemersFacts

 

Mijn gekozen waardering € -

Pierre Spaninks is ZZP expert. Onderzoekt, spreekt, schrijft, adviseert. Elke zaterdag te horen bij BNR's ZZP Café. Elke zondag te lezen bij Reporters Online en op Quotenet. Te boeken via Speakers Academy.

Geef een antwoord