De 32-jarige Ismail K. uit Hoorn dreigt na 2,5 jaar zijn vrijheid weer te verliezen. Voor twee verkrachtingen is gisteren in hoger beroep zeven jaar cel en directe gevangenneming geëist.

STEUN RO

K. is sinds augustus 2013 op vrije voeten, nadat hij tweederde heeft uitgezeten van de 36 maanden die de Alkmaarse rechtbank hem heeft opgelegd voor de verkrachting van een zeventienjarig meisje op 4 september 2011 in Hoorn. Volgens zijn advocaat heeft hij zijn leven weer op de rit, en verdient hij goed als leidinggevende in de autobranche: ,,Het enige dat hij nu nog wil is vrijspraak en rehabilitatie.”

Wat de advocaat-generaal bij het Amsterdamse hof betreft, kan de verdachte dat op zijn buik schrijven. Zij wil dat K. op de dag van de uitspraak, 18 maart, in de boeien wordt geslagen om te boeten voor de Hoornse verkrachting en voor een identiek zedenmisdrijf op 3 augustus 2011 in Blokker. De rechters in eerste aanleg hebben hem daar van vrijgesproken. Zij zijn daarbij in de ogen van AG echter totaal voorbij gegaan aan de parallellen van beide zaken, waar slechts een maand tussen zit.

Werkwijze

,,De werkwijze komt overeen. ’s Nachts, leeftijd van de slachtoffers, dader op damesfiets, plaats delict in de buurt van zijn woning. Een vooropgezet plan, de jonge vrouwen worden van hun fiets afgetrokken, hij gebruikt wapens – stroomstootwapen, neppistool en mes – om hen tot seks te dwingen.”

Het bestaat niet dat een willekeurige andere man vier weken eerder in Blokker op dezelfde manier heeft toegeslagen, is de stellige overtuiging van de AG. Bovendien vindt zij bewijs, anders de rechters in Alkmaar, in het DNA dat is gevonden op de panty van het Blokker-slachtoffer. Omdat de deskundigen niet helemaal konden uitsluiten dat dit DNA-mengprofiel van een andere man is, ontstond gerede twijfel bij de rechters.

Zo niet bij de AG; zij vindt een bijna perfecte match tussen het gevonden genetisch materiaal en het bij K. afgenomen DNA genoeg, in combinatie met het andere bewijs. Daaronder bijvoorbeeld de herkenning van K.  door het Hoornse slachtoffer en een ooggetuige op die septemberochtend. Deze man alarmeert de politie, die K. na een korte achtervolging kan oppakken.

Afwezigheid

De AG heeft nog talloze vragen aan de verdachte. Maar net als tijdens de vele vorige zittingen – het hoger beroep heeft zich mede door herhaald, aanvullend onderzoek 3,5 jaar voortgesleept – schittert hij door afwezigheid. Waarom, dat mag zijn raadsman niet vertellen. ,,Het tekent de verdachte, die nog nooit spijt heeft betoond, of inzicht in zijn daden en de gevolgen voor de slachtoffers.

K. moet, meent de AG, aan het slachtoffer in Blokker € 4.000 smartengeld betalen en aan de Hoornse twee keer zoveel. In tegenstelling tot K. heeft het laatste meisje haar leven nog steeds niet op de rails. Ze moet, bijna vijf jaar later, opnieuw psychiatrische behandeling ondergaan.

aajruitenbeek@kpnmail.nl'
    Misdaad & misstanden, rechtbank, thrillers, Achterdam & prostitutie