De eerste rookwolken zijn een beetje opgetrokken. Wat valt op? Allereerst dat Het Parool het stokje heeft overgenomen van NRC Handelsblad, met een voorpublicatie. In de gedrukte versie van NRC zie ik helemaal niets, er is alleen een kort bericht op de website van de krant, door Jan Meeus. Waar is dat fout gegaan? In de vorige ronde stond NRC vooraan, samen met De Telegraaf. Als media-offensief is het onovertroffen, de lancering van Judas, het boek van Astrid Holleeder. Maandagavond komt Peter de Vries in RTL Late Night de zaak toelichten.

Wat ik ervan gelezen heb, is fascinerend. Ik geloof ook best dat er een grote kern van waarheid in zit, maar het is hoe dan ook: háár verhaal. Bizar, in Het Parool, het stuk over ‘Wandelen met De Neus.’ Waarbij Willem Astrid en Sonja meeneemt naar een donker bos, waar hij een kuil zou hebben gegraven voor Cor (‘de Judas’). Een toneelspelletje om Sonja over te halen het adres van Cor aan hem te verklappen. Bij dit soort verhalen ben ik vooral benieuwd welke draai Willem hier zelf aan zou geven. Bevestigt hij dat hij samen met zijn zussen in dat bos is geweest? Als beiden dat verklaren, moet hij van goeden huize komen om dat onderuit te halen en er iets ander van te maken. De vraag is wel: laten de zussen zich hier ooit nog over ondervragen, in het kader van het proces tegen Holleeder? Uit de gang van zaken met de verhoren blijkt dat ze niet erg meewerken om ‘de waarheid’ boven tafel te krijgen.

Ik heb het er eerder over gehad: het lijkt een Griekse tragedie. Met vooral een cruciale rol voor Astrid: jarenlang heeft ze Willem met alles bijgestaan. Aan het boek van Auke Kok, over De Jonge Holleeder, werkte ze mee om een zo positief mogelijk beeld van haar broer te schetsen. Tot de omslag kwam en de broer ineens een monster werd. Met, laten we dat ook even in het oog houden, als directe aanleiding ruzie over de erfenis van Cor van Hout. Het goud. Hebben we ’t eerder over gehad, zie ook het vorige bericht.

Ik denk dat weinig mensen het onterecht zullen vinden als Willem Holleeder de rest van zijn leven in gevangenschap doorbrengt. Of het juridisch gezien bewezen kan worden dat hij betrokken is geweest bij welke liquidatie dan ook, is een andere vraag, maar er heerst een breed gedeelde overtuiging dat hij op z’n minst de hand heeft gehad in enkele liquidaties in de Nederlandse onderwereld.