Iedereen verklaarde hem voor gek toen hij begin jaren zeventig huizen van vuilnis bouwde in de woestijn. Het kostte hem zelfs zijn bouwvergunning. Maar de Amerikaanse architect Michael Reynolds hield een rotsvast vertrouwen in zijn ‘groene’ woningen, gemaakt van autobanden en bierblikjes. Een paar jaar geleden bouwde hij een van zijn beroemde aardehuizen, of earthships, in Zwolle.

STEUN RO

De vuilnis-strijder wordt hij genoemd, of Garbage Warrior. Het is de geuzennaam die hij met trots draagt. Want al sinds het eind van de jaren zestig heeft Michael Reynolds een missie: huizen bouwen van afval om zo de natuurlijke grondstoffen van de aarde te sparen.

Toen hij eind jaren zestig afstudeerde, waren er maar weinig architecten die zich bekommerden om het milieu en het behoud van de aarde. Er moest groter gebouwd worden en hoger en mooier. Amerika had nog niet eens de top van de afvalberg bereikt die later gecreëerd zou worden, maar Reynolds voorzag dat de mensen in het Westen de aarde aan het uitputten en vervuilen waren en dat wilde hij een halt toeroepen.

Hij bleek een roepende in de woestijn. Letterlijk zelfs, want in de woestijn van Nieuw Mexico bouwde hij zijn eerste earthship – een huis gebouwd van autobanden, bierblikjes en glazen flessen. Restproducten van de ‘beschaving’ noemde hij het. Voorwerpen die bij de productie zo veel energie hadden gekost, dat ze een tweede leven waard waren.

Tijdens een motorrit door de woestijn van Nieuw Mexico belandde Reynolds bij Taos Pueblo, een door indianen gebouwd dorp. Deze indianen woonden al eeuwen lang in de woestijn en hadden hun huizen zo gebouwd dat ze beschutting boden tegen temperaturen van meer dan vijftig graden overdag, maar ook tegen de min twintig graden die het ’s nachts kan worden. De indianen maakten daarbij gebruik van de mooiste natuurlijke energiebron die er is: de zon.