De Audi-bende. Ze zijn met ongeveer 250 man, in de regel niet ouder dan 30 jaar. Steeds vaker blazen ze geldautomaten op in Duitsland. Als het moet scheuren ze met hun auto met 250 km per uur terug naar Nederland. Onlangs werden plofkrakers die vooral in Nederland actief waren veroordeeld tot celstraffen tot 10 jaar.

STEUN RO

Aan de rand van winkelcentrum de Hoge Vucht in Breda ligt een klein ING-kantoor. In de nacht van 23 februari 2015 regent het lichtjes als er om circa 03:30 uur een zwarte Audi RS4 Avant met valse kentekenplaten zachtjes over het fietspad draait, richting een kleine parkeerplaats naast het ING-filiaal. Dan stopt de auto bij de geldautomaat, die tegenover een lage flat ligt. Even later klinkt er een luide knal. Enkele flatbewoners schrikken wakker. Heel even is het doodstil, dan geren, gevloek, slaande autodeuren en piepende banden. De Audi gaat er met grote snelheid vandoor.

In de auto zitten drie jonge mannen, niet ouder dan 30 jaar. Achraf L. en Abdelaziz A. komen uit Amsterdam. De derde man in de Audi is Aymad A. uit Driebergen. Elf dagen eerder is hij uit voorlopige hechtenis ontslagen. De politie verdenkt hem van betrokkenheid bij verschillende ram- en plofkraken die eind 2014 plaatsvonden.

Spijkermatten
Al snel scheurt de Audi met meer dan 250 kilometer per uur over de A27, richting België. Eerst worden ze achtervolgd door de Nederlandse politie, maar eenmaal over de grens bij Hazeldonk krijgen de Nederlandse agenten hulp van hun Belgische collega’s. Als die bij Antwerpen, ter hoogte van het Sportpaleis, de vluchtauto weten te naderen, gaat een van de inzittenden uit het raam hangen en wordt er vanuit de Audi met een kalasjnikov op de achtervolgers geschoten. Vervolgens gaat het met grote snelheid verder, over de E34, richting Eindhoven. De Belgische politie heeft inmiddels ter hoogte van de afrit Oud-Turnhout spijkermatten op de rijksweg gelegd. De jonge criminelen rijden lek, waardoor ze noodgedwongen de Audi aan de kant moeten zetten. Als ze uit de auto stappen openen ze onmiddellijk met een kalasjnikov het vuur op de politie. De afstand tot de agenten is nog geen 100 meter. De voorruit van een van de politiewagens wordt met een kogel doorboord en scheert op enkele centimeters van het hoofd van de bestuurder. Wonder boven wonder blijven de agenten ongedeerd.

Nadat ze de kalasjnikov nagenoeg leeg hebben geschoten, vluchten de drie overvallers te voet een nabijgelegen bos in. Daar weet de politie, ondersteund door onder andere honden, een helikopter en tot de tanden bewapende eenheden, na een urenlange klopjacht de drie criminelen op te pakken. Een van de verdachten had zich verstopt in een waterzuiveringsinstallatie, een ander werd aangetroffen in een bushokje.