Zo maak je je smartphone waterdicht

Water is een van de grootste vijanden van de smartphone. Vooral een plons in de wasbak of de toiletpot is killing. Gelukkig zijn er sprays die beloven je toestel te beschermen tegen de verdrinkingsdood. Maar werken ze ook echt? De proef op de som.

Een lotusbloem wordt nooit vies. Dat komt doordat de bladeren van de van origine Aziatische plant vol zitten met kleine bultjes. Samen met een waslaagje zorgen die bultjes ervoor dat water geen houvast heeft. Dat zogenoemde ‘lotuseffect’ is precies wat de bedrijven Nanostate en Impervious nabootsen met hun water-afstotende ‘coatings’. Dat zijn vloeistoffen die, nadat ze zijn opgedroogd, ieder een laagje om je smartphone leggen. Het gevolg: water rolt gewoon van je smartphone af.

Het AD nam de proef op de som en viste twee oude smartphones uit de kast. Het ene (een iPhone 5S) kreeg een behandeling met Nanostate Flash Flood, de ander (een iPhone 4S) met Impervious. Voor toestellen met drukknopjes zijn beide sprays niet geschikt.

Hoewel beide vloeistoffen hetzelfde beloven te doen, is de manier van aanbrengen (na een grondige poetstbeurt) wel verschillend. Bij Flash Flood – dat geleverd wordt zonder handleiding – is één druk van de spray genoeg voor een laagje bescherming. Nadat de witte vloeistof goed ingewreven is met een microvezeldoekje moet Flash Flood drie minuten uitharden. Vervolgens dient het proces twee keer herhaald te worden. Dat levert in totaal drie laagjes bescherming op, die samen heel glad aanvoelen.

Impervious (wel mét handleiding geleverd) gaat wat grover te werk. Met de doorzichtige spray dient eerst het hele scherm van de smartphone goed natgespoten te worden. Na vijf minuten moet er een tweede keer gesprayd worden en moet het geheel goed ingewreven worden met een microvezeldoekje. Weer vijf minuten later ondergaat de achterkant hetzelfde proces. Weer daarna volgen de zijkanten, bovenkant en onderkant. Het aanbrengen van Impervious duurt dankzij de wachtpozen langer en levert één bescherminglaag op. Die voelt ruw aan en laat helaas ook wat vlekjes op het scherm laat.

Uitharden

Impervious heeft na behandeling 24 uur nodig om uit te harden. Nanostate vermeldt geen uithardingstijd, maar ook daar wachten we een etmaal mee voor de vuurdoop. Die begint klein, met een stroompje water uit de kraan. Ieder toestel krijgt twee minuten lang een nagebootste plensbui over zich heen. Tijdens die stortbui is bij beide toestellen het touchscreen niet te gebruiken. Douchen met een behandelde zakcomputer is dus geen optie.

Zodra de toestellen onder de kraan vandaan komen, parelen de druppels water er direct af en zijn beide toestellen vrijwel direct droog. Nog belangrijker: ze werken nog steeds.

Hoewel zowel Impervious als Nanostate waarschuwen dat hun coatings niet bedoeld zijn om een toestel langere tijd onder water te houden, verdwijnen beide smartphones voor de volgende test samen vijf minuten in een bad met water. Op ieder toestel wordt muziek aangezet, om te testen hoe lang ze blijven werken.

De resultaten zijn wisselend. Waar de met Flash Flood behandelde iPhone 5S de hele test door muziek blijft afspelen, houdt de muziek bij de met Impervious behandelde iPhone 4S er na enkele minuten mee op. De éénlaagscoating blijkt toch niet helemaal dekkend, waardoor er wat druppels water via de speakers naar binnen zijn gelopen. De iPhone speelt de muziek wel af, maar er klinkt geen geluid meer. Internet en andere diensten werken nog wel. Het met Flash Flood behandelde toestel werkt nog exact als voor het wateravontuur.

Beide coatings doen waarvoor ze bedoeld zijn en beschermen een smartphone tegen normale waterschade zoals een omvallend glas water. Voor bescherming tegen een plons in het toilet is Flash Flood de beste keus.

Impervious
In de doos: spray (genoeg voor twee smartphones), microvezeldoekje, handleiding
Levensduur: tot drie jaar
Prijs: $ 48,94 (zo’n 44 euro)
invisiblewaterproofing.com

Nanostate Flash Flood
In de doos: spray (genoeg voor één smartphone), twee microvezeldoekjes
Levensduur: zes tot twaalf maanden
Prijs: £ 22,50 (zo’n 29 euro)
nanostate.co.uk

Mijn gekozen waardering € -

Freelance journalist Nick Kivits (1984) schrijft voor Reporters Online over technologie, internet en de wetenschap.