De opening van het NOS-Journaal en nieuwskoppen in 2014 logen er niet om: het VUmc in Amsterdam wilde transgenders niet meer aan een geslachtsoperatie helpen. Reden: te veel wilden een operatie en dat zou teveel kosten. Wat er echter niet bij werd vermeld, is dat de meeste transgenders niet eens een operatie willen. Als we uitgaan van een onderzoek uit 2008, zijn er zo’n 3 duizend transgenders in Nederland. In 2013 melden zich daar zo’n 600 – waarvan 200 kind – van bij het VUmc, de plek waar verreweg de meeste transgenderoperaties worden uitgevoerd. Dat betekent dat in dat jaar 80% die zich niet thuis voelde in zijn of haar geslacht, hun verdere leven graag wilde voortzetten met hun aangeboren penis of vagina. Zo ook Esther (26): geboren als man, maar sinds haar twintigste al in het leven als vrouw.

Waarom wil je geen vagina?

“Zolang je alleen een vagina kan krijgen die toch niet nat wordt, hoef ik hem niet. Dan zul je altijd moeten werken met glijmiddel en moet je je vagina blijven onderhouden. Ik ben natuurlijk gewoon een vrouw, alleen geboren met een piemeltje. Die is trouwens wel heel vrouwelijk, heel zacht. Dat komt door die hormonen. Het is nu meer alsof ik een natuurlijke voorbinddildo heb, dus zo erg is het allemaal niet.”

En als er in de toekomst nog iets verandert, wil je dan wel een vagina?

“In het buitenland zijn ze nu bezig met baarmoeders kweken van stamcellen en baarmoedertransplantaties. In Zweden en Londen zijn de eerste successen al geboekt. Met de huidige baarmoeders die getransplanteerd zijn naar vrouwen die zijn geboren zonder, zijn er al baby’s geboren. Als dat in Nederland ook zou kunnen, zou mijn keuze voor een operatie misschien veranderen. Dan word ik tenminste ongesteld en kan ik zwanger raken. Veel vrouwen zeggen dat ik niet ongesteld wil worden en het irritant is, maar tegelijkertijd is het een bevestiging van je vrouw zijn. Je kunt altijd de prikpil nemen. Ik wil wel de keus hebben te menstrueren en de pijn te voelen die ermee gepaard gaat. En ik zou graag zwanger willen worden; dat zou fantastisch zijn. Ik hoop dat dat op tijd kan, want ik ben nu 26 en kan geen eeuwigheid wachten. Op en geef moment wil ik wel een gezinnetje op gaan bouwen.”

Correspondent Marokko e.o.