Je verwacht nu een kritische beschouwing over een heel seizoen Zomergasten. Maar dat wordt het niet, want recensent Alain Verheij is nog helemaal warm van de laatste aflevering met Esther Perel.

STEUN RO

Zomergasten 2018 is afgelopen. Nu is het moment om de kritische balans op te maken: wat hebben we geleerd? Welke gast was de beste? Mag de presentator nog een seizoen blijven? Wie willen we volgend jaar zien, wie had er absoluut niet in gemogen? Welke ongestelde vraag had absoluut gesteld moeten worden?

Maar dan is er ineens de laatste aflevering, met psychotherapeut Esther Perel. Spontaan wordt iedereen stapelverliefd op een zestigjarige vrouw die meer dan zes talen vloeiend spreekt. Die met een Frans-Vlaams accent vertelt over overspel, de Holocaust en moderne dans. De drie uren vliegen voorbij. Heel Nederland zoekt op Google of er misschien een kansje is om relatietherapie bij dokter Perel te volgen. Ook Nederlanders die niet eens relatieproblemen hebben. Of zelfs maar een relatie. Geen mens is nog kritisch op Zomergasten – want we kregen vanavond de perfecte Zomergast te zien.

De perfecte Zomergast

Waarom was Esther Perel de perfecte Zomergast? Niet per se omdat ze de eerste in tijden (in jaren?) was die interviewer Janine Abbring geëmotioneerd over haar eigen pijn liet praten. Al was dat een mooie passage die naar meer smaakte – want ik ben na twee seizoenen met deze presentator tot de conclusie gekomen dat ik niet minder, maar méér van haar wil weten. Verleng dit verhaal nog eens met een jaartje, VPRO. En Janine, laat jezelf dan in 2019 nog ietsje meer zien. Wij zijn het waard.

Ook niet omdat de Zomergast in het midden van de aflevering met het zwaarst mogelijke geschut kwam. De documentaire Shoah, over de nazi-kampen waarvan haar beide ouders overlevenden zijn. Het fragment dat Esther Perel heeft meegebracht is huiveringwekkend. En toch, in alle eerbied: ook zonder dit thema was deze aflevering van een memorabel niveau geweest.

Alain Verheij is gefascineerd door alle plaatsen en momenten waar tijd en eeuwigheid elkaar ontmoeten. Denk daarbij aan kunst, cultuur, religie en schoonheid in de breedste zin van die woorden. Verder heeft hij een groot zwak voor taal en promoveert hij op het Ugaritisch.