Zorgen en werken: hoe vind je de balans?

 

Veel vrouwen hebben moeite met het combineren van zorg en werk. Het brengt stress en tijdgebrek met zich mee. De kunst is om niet te veel hooi op je vork te nemen, duidelijk grenzen te stellen en taken heel goed te verdelen met je partner. Alles draait om de gulden middenweg en om het vinden van evenwicht.

Werk en zorg combineren: ik doe het nu zo’n half jaar en het valt niet mee. De zorg ons dochtertje van een jaar gaat altijd door en daarbij moet ik ook nog eens geld moet verdienen. Multitasken dus. Hoe dat in de praktijk gaat? Opstaan, haar eten geven, wassen, aankleden, mezelf aankleden, haar naar de creche brengen en richting kantoor racen. Vervolgens moet ik opdrachten binnenslepen (zonder opdrachten geen geld), schrijven, weer richting de creche fietsen, mijn dochtertje ophalen, naar huis fietsen, haar thuis in bad doen, koken, haar eten geven, haar melk geven, verhaaltje voorlezen en dan pas kom ik eindelijk aan mezelf toe. Reken daarbij het huishouden en de honderd andere dingen die gedaan moeten worden zoals sociale contacten onderhouden, sporten, boodschappen doen, m’n relatie en seksleven onderhouden, er leuk uit blijven zien, en je begrijpt: soms word ik gewoon gillend gek!

Hoe kan ik dit alles goed combineren zonder overspannen te worden? Ik raadpleeg psycholoog en moeder Saskia de Bel. Ze schreef een boek Samen uit, samen thuis, een recept om werk en zorg eerlijk te verdelen. Saskia vertelt dat steeds meer vrouwen parttime gaan werken. Deze stellen heten anderhalfverdieners.  60% oftewel een miljoen anderhalfverdieners is echter niet tevreden met hun situatie. “Het probleem is dat ze in eerste instantie afspreken om het huishouden en de zorg ‘samen’ te doen, maar in de realiteit worden deze taken het meest door de vrouw uitgevoerd. Vrouwen stellen in het begin van hun relatie niet genoeg grenzen. Ze doen uiteindelijk veel meer dan ze van tevoren hadden gedacht, omdat ze alles – de zorg, het werk, het huishouden – nu eenmaal zo goed mogelijk willen doen.”.

Ik schrijf/ schreef voor o.a. Flair, Margriet, Viva, LINDA., Ouders van nu, Grazia, Viva mama, Fab Mama, VROUW, Santé, Volkskrant Magazine, Cosmopolitan, Het Parool en andere dag- en vrouwenbladen human interest-verhalen. Denk aan interviews, reportages en achtergrondverhalen. Ik ben ook communicatiestrateeg en geef media-advies. Publicaties van 2003 tot en met 2017 in: Red, AM magazine, Marie Claire, Cosmopolitan, Cosmo girl, Viva, Viva Mama, Margriet, LINDA., VROUW, Grazia, Santé, Femme, Catherine, Items, Avant Garde, Avant Garde MEN, Tweed, Salome, Cash, Ouders van Nu, Zwanger, Kinderen, Mama, Fab Mama, Basta! Flair, Volkskrant Magazine, Het Parool, De Telegraaf. Twee boeken van mijn hand zijn: -Handboek Liefde en Lust -Aan tafel met Sonja Schuurman