Denk aan het ziekenhuis en de rillingen lopen je waarschijnlijk spontaan over de rug. Niet zo gek, want het is een stressvolle plek waar je alleen komt als jij of een naaste ziek is. Die stress kan echter gevaarlijk zijn voor patiënten. Hoe kan een ziekenhuis de spanning onder bezoekers verminderen?

STEUN RO

Een bezoek aan het ziekenhuis vereist vaak stalen zenuwen. De ene patiënt wacht met samengeknepen billen op een belangrijke uitslag, terwijl de ander zich mentaal voorbereid op een nare operatie. Ziek zijn is geen pretje en de kille, klinische omgeving maakt een bezoek nog vervelender. Veel patiënten staan in ziekenhuizen dan ook stijf van de zenuwen.

Die stress kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid. Zo kan het leiden tot slaaptekort, een verhoogde bloeddruk of astma. Dit is extra problematisch bij kwetsbare patiënten, zoals ouderen en chronisch zieken. Onderzoekers houden zich daarom bezig met de invloed van de omgeving op onze gezondheid. Zou afleiding en vermaak de zenuwen onder ziekenhuisbezoekers kunnen wegnemen? Is een hotelachtige sfeer beter voor de gezondheid?

Geluid en geur

Wetenschappers van de University of Michigan (VS) denken van wel. Zij concluderen dat onze omgeving een grote invloed heeft op ons brein. Zij noemen geluid in winkels als voorbeeld: door relaxte achtergrondmuziek ontspannen we en kopen we gemiddeld meer. Energieke muziek heeft juist een tegengesteld effect.

Ook geur heeft volgens de onderzoekers invloed op onze gemoedstoestand. Dit komt door een nauw verband tussen de delen van onze hersenen die geur analyseren (de reukkolf) en emoties en herinneringen verwerken (de amandelkern en hippocampus). Een gelukkig persoon die een fijne geur ruikt, zou door die geur datzelfde geluk voelen in een andere situatie.

Joeri heeft ladingen interesses, maar houdt zich vooral bezig met gezondheid, wetenschap en techniek. Ingewikkelde onderwerpen, waarover hij het liefst op een toegankelijke manier schrijft.