De kans op vervolging van Jorge Zorreguieta in Argentinië wordt kleiner. De kans op een rechtszaak in Nederland neemt toe.

STEUN RO

Erg groot lijkt de mogelijkheid niet dat Jorge Zorreguieta, de vader van koningin Máxima, zich binnenkort voor een Argentijnse rechter moet verantwoorden. Dat meldt de federale rechter Daniel Eduardo Rafecas in Buenos Aires tegenover DNP. “Er zijn nog steeds geen aanwijzingen gevonden van zijn participatie bij de verdwijningen van medewerkers van het landbouwinstituut INTA."

Zo werd Martha Sierra op 30 maart ontvoerd terwijl Zorreguieta veertien dagen later, op 13 april 1976, aantrad als onderstaatssecretaris.

Nabestaanden van vier verdwenen INTA-medewerkers willen de toenmalige top dagvaarden. Zorreguieta zou als getuige moeten opdraven, waarbij belastende verklaringen kunnen uitmonden in zijn vervolging. Maar zover is het dus lang niet in Argentinië. Een strafgeding staat niet gepland.  “Zorreguieta is nog geen verdachte,” aldus Rafecas.

Whatsapp

Volgens rechter Rafecas, die de INTA-zaak op zijn bord kreeg, wordt nog wel steeds gezocht naar bewijzen. Maar in de overbelaste Argentijnse rechtbanken lopen “honderden zaken” tegen personen betrokken bij grove mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur tussen 1976 en 1983. Mega-processen eisen alle capaciteit op, zoals over detentiecentra ESMA en Campo de Mayo en 'Plan Cóndor' over de samenwerking tussen de Argentijnse junta en de dictaturen van omliggende landen bij de vervolging van politieke tegenstanders in de jaren zeventig.

Daarbij kampt Rafecas met andere problemen. Het Hof van Discipline heeft de flamboyante rechter om tekst en uitleg gevraagd over een huiszoeking in verband met een corruptieschandaal bij de Argentijnse vice-president Amado Boudou. Een politiek zeer gevoelige zaak waarover hij bovendien tegen de regels in via Whatsapp met een collega zou hebben geconverseerd. Bij zijn veroordeling of ontslag bestaat de mogelijkheid dat de inmiddels 85-jarige Zoreguieta helemaal de dans ontspringt.

Gedwongen verdwijningen

Daarentegen groeit gestaag de kans dat Jorge Zorreguieta door het Nederlands Openbaar Ministerie wordt vervolgd.  Sinds 31 januari ligt een aangifte tegen Zorreguieta op het bureau van het Landelijk Parket in Rotterdam, dat zich bezighoudt met internationale misdrijven. Deze is directer en breder van aanpak, wat de slaagkans groter maakt. Zorreguieta wordt 'command responsibility' verweten.

Als leidinggevende droeg hij verantwoordelijkheid voor de daden van ondergeschikten. Daarnaast worden in de aanklacht meer dan de vier verdwenen INTA-werknemers genoemd. Daaronder personen die zijn ontvoerd en gemarteld in de periode dat Zorreguieta politiek bij Landbouw aan de touwtjes trok. Ook nabestaanden van verdwenen personen die werkten voor de agrarische keuringsdienst SENASA, eveneens onderdeel van Landbouw, hebben om zijn vervolging gevraagd. Daarnaast verwijt een vrouw Zorreguieta dat hij niets heeft gedaan bij de verdwijning van haar zuster, terwijl hij daarvan wel op de hoogte was.

Wassenaar

Op basis van een internationaal verdrag tegen gedwongen verdwijningen, geratificeerd in 2011, is Nederland verplicht verdachten te arresteren en te vervolgen als zij zich op Nederlandse bodem bevinden. Jorge Zorreguieta bezoekt met grote regelmaat zijn dochter en kleinkinderen in Wassenaar.

Het Landelijk Parket buigt zich nu al vier maanden over de aangifte. Ingewijden zien daarin een teken dat de zaak serieus is onderbouwd.

 

 

Arnold Karskens is Neerlands meest onafhankelijke en ervaren oorlogsverslaggever. Muckraker. Nachtmerrie voor nazi’s en andere oorlogsmisdadigers. Auteur van tienŒ boeken. Onderzoeksjournalist die nooit ‘nee!’ als antwoord accepteert. Lastig, dwars & gehaat door zijn vijanden, maar Last Man Standing voor mensenrechten en vrijheid van meningsuiting.

Geef een antwoord