Zwangerschapsstress vanwege corona: tips van deskundigen

Uit onderzoek blijkt dat het uitbreken van de coronapandemie voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen stress, angst en spanningen met zich meeneemt. Herken jij dit? Lees dan deze tips van een verloskundige, een gynaecoloog en een psycholoog.

“Vooral in het begin zag je dat vrouwen veel angstiger waren. Er was veel onduidelijkheid over de toegang tot de geboortezorg en de gevolgen van het virus op het kind. Voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog was de zorg voor de zwangere vrouw en kraamvrouw afgenomen”, vertelt Merith Cohen de Lara, GZ-psycholoog en eigenaar Psyche Zwangerschap. Mariëlle van Pampus, gynaecoloog bij OLVG vult aan: “Veelgehoorde vragen zijn: is er nog wel plaats voor ons, kan ik nog wel een epiduraal krijgen, mag mijn partner mee naar de OK indien nodig?” Verloskundige Mary-Elliz Sheridan van Het Geboortecentrum: “De zwangeren zijn inderdaad nog meer bezorgd om hun eigen en vooral hun baby’s welzijn. Daarnaast voelen ze zich erg eenzaam in de periode net voor en net na de bevalling. Ze hebben zo’n behoefte om hun baby aan de wereld te showen, maar ook om hun bevalverhaal te delen.” Toch is er ondanks de onzekerheid ook een positieve noot volgens Mary-Elliz: “Nu er enige gewenning is aan het gebrek aan sociale contacten, merk ik dat mensen het eigenlijk ook wel heel relaxed en rustig vinden. Veel partners zitten thuis en de baby heeft een fantastische start, in alle rust met beide ouders!”

Ben jij zwanger en zit je ook met veel vragen of pieker je veel? Speciaal voor jou wat tips op een rij!

Merith Cohen de Lara:

“Weet als je spanning hebt dat je die dan mag voelen, het valt niet weg te drukken. Het is niet leuk als je moeder je baby niet mag verzorgen vanwege corona. Stress, vragen hoe je de dag doorkomt nu je zo geïsoleerd leeft, verdriet dat grootouders niet met je baby kunnen knuffelen: het gaat erom dat je deze gevoelens toelaat en mag ervaren. Kijk hoe je om kunt gaan met spanning. Wat helpt jou? Bijvoorbeeld minder nieuws kijken of mindfulness-oefeningen, naar buiten gaan en bewegen. En haal je informatie uit betrouwbare bronnen waarvan je weet dat ze up-to-date zijn volgens de laatste richtlijnen en niet van social media.”

Samen met diverse verloskundigen en psychologen zette Merith online communities op voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen in coronatijd. Tijdens (gratis) bijeenkomsten kun je vragen stellen, ervaringen delen en leer je omgaan met spanningen of angsten. Er is ook een Engelstalige groep. Kijk op psychezwangerschap.nl/corona

Mariëlle van Pampus:

“Zit je met veel vragen? Zoek bijvoorbeeld op olvg.nl op zwanger en corona, daar vind je veel antwoorden. Of kijk op degynaecoloog.nl, deverloskundige.nl, rivm.nl en kennisnetgeboortezorg.nl

OLVG organiseert een webinar ‘Zwangerschap en bevallen ten tijden van corona’ waar Mariëlle samen met gynaecoloog Leonie van Rheenen-Flach voorlichting geeft en vragen beantwoordt. Kijk op olvg.nl/agenda Daar staat ook een informatief filmpje over nu zwanger zijn.

Mary-Elliz Sheridan:

“Zwangeren zijn niet gevoeliger voor het coronavirus en maken geen heftiger infectie door na besmetting. Je kunt het niet overdragen op je kind in de buik. Als je klachten hebt die wijzen op een corona-infectie, laat je dan testen bij de GGD (via je huisarts). Tot je zekerheid hebt moet je jezelf als besmettend zien en extra voorzorgsmaatregelen nemen. Meld het ook zo snel mogelijk bij je verloskundige. Het is uiteindelijk aan de ouders zelf, maar mijn advies is dat de baby niet geknuffeld of gezoend wordt door bezoek. Dat is heel lastig, maar niet verstandig, vooral niet voor de grootouders. Het gemis van sociale contacten heeft ook een heel groot voordeel: veel rust om je baby een fantastische start te geven!

Een eerdere versie van dit artikel verscheen op How about mom.

Mijn gekozen waardering € -

Evelien schrijft over het ouderschap voor o.a. Ouders van Nu, VIVA Mama en How about mom.