De vaste grond is verdwenen. Dankzij de VR-bril zweef ik door een lichtgevend poortje en hoor de stem van Laurie Anderson in mijn oor: “You are now in the heart of the Chalkroom.”

STEUN RO

Als ik om me heen kijk glijdt mijn blik als een soort schijnwerper langs een woud van graffiti en krijtschetsen dat de zwarte wanden bedekt. Door de controllers die ik bij aanvang in handen kreeg gedrukt in verschillende richtingen te bewegen kan ik alle kanten op bewegen. Het begin van een speurtocht door een doolhof van kamers, tunnels en nauwe gangen. Een wereld vol woorden, tekeningen en gefluisterde zinnen waar je vrijelijk bij kan wegdromen.

Chalkroom is het virtual reality-project van zangeres en performancekunstenaar Laurie Anderson en de Taiwanese mediakunstenaar Hsin-Chien Huang. Vorig jaar op het filmfestival van Venetië uitgeroepen tot beste VR-Experience. Nu de derde presentatie in de reeks Xtended, het virtual reality-programma van Eye.

Grenzeloze droom

Kunstenaars zijn nog steeds bezig te ontdekken wat de mogelijkheden van VR zijn. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Anderson en Huang een benadering kiezen die tegengesteld is aan die van Alejandro Iñárritu met Carne y Arena. Dat was vorige presentatie in Xtended. Iñárritu plaatst je in een bedrieglijk echte ruimte (zand onder je voeten) waar je rond kan lopen tussen virtuele vluchtelingen. De gebeurtenissen hebben een min of meer vast verloop – je staat als het ware midden in een kort verhaal.