Zweven in 25 meter hoog spinnenweb

In Düsseldorf kunnen bezoekers van het K21-museum 4 verdiepingen boven de grond zweven, stoeien en griezelen. Artistiek verantwoorde hoogtevrees, met dank aan de kunstenaar Tomás Saraceno.

De uitgebreide voorbereiding verhoogt de spanning. Het tekenen van een verklaren dat jij en alleen jij verantwoordelijk bent bij een eventueel dodelijk ongeval, stelt ook niet erg gerust. De wetenschap dat je over een paar minuten een 3 ton wegende op 25 meter hoogte zwevende constructie zult betreden, helpt ook niet echt. Bij het K21-museum in Düsseldorf (1 uur rijden vanaf Nederlandse grens) weten ze hoe ze de sfeer erin houden. Elke bezoeker aan de installatie van de Argentijnse kunstenaar Tomás Saraceno krijgt een overall en speciale schoenen aangereikt.

Molecuul

Even ademhalen, en dan klim ik in zijn installatie ‘In Orbit’. Saraceno heeft drie netten gespannen in de binnenhal van museum K21. Net boven de vierde verdieping, het lijkt wel een zwevende zee of een gebergte van wolken. Met grote pvc-ballonen erin. Het lijkt alsof je in de lucht zweeft. Niet gewichtloos, want je beseft wel degelijk dat je op die mooie tegelvoer daar beneden kunt neerstorten. De bezoekers die beneden in de hal staan zien menselijke wezens hoog in de lucht krabbelen. ’Menselijke lichamen worden planeten, of moleculen, of sociale zwarte gaten,’ stelt Saraceno.

Spinnenweb

De in Frankfurt wonende Argentijn bestudeert al jaren spinnen en hun wonderlijke webconstructies. Dat is bij In Orbit duidelijk terug te zien. Drie jaar heeft Saraceno samen met techneuten, ontwerpers en biologen aan dit project gewerkt. Tussendoor heeft hij nog allerlei andere zwevende piramides en andere objecten bedacht en gemaakt.

Trampoline

Maar daar besteed ik geen aandacht aan, als ik probeer mijn evenwicht te behouden in het netwerk. Ik zweef nog drie meter boven een balkon, dus hoogtevrees speelt nog geen rol. Eerst die knieën ontspannen en los, zoals bij skiën. Vervolgens ‘vrolijk’ op en neer wippen, zoals op een trampoline. Best lastig, en dan rekenen we de andere bezoekers niet eens mee. Ooit met 4 man tegelijk op een trampoline gesprongen? Dat valt niet mee.

Adrenalinepomp

Dan het grote moment daar en stap ik over de afgrond. Rationeel besef ik dat de Duitse gründlichkeit voor totale veiligheid heeft gezorgd. Maar de instincten nemen het over, als je met je voeten boven de kloof zweeft. Heel vriendelijk heeft men een paar kussens neergelegd om te relaxen, niet echt wat ik nu nodig heb. Gelukkig wordt het manoeuvreren makkelijker en krijg ik nu tijd om stoer te doen tegen de vanaf de begane grond omhoog starende medereizigers. Het is ook leuk om met je eigen angsten en adrenalinepomp te spelen. Even het evenwicht verliezen? Daar spuit de adrenaline omhoog. Spinnen wachten doodstil op de komst van levende prooien in hun netten. Opgelucht verlaat ik het web van Saraceno. Een artistiek correcte rush die ik niet had willen missen.

In Orbit, K21, Düsseldorf, http://www.kunstsammlung.de/en, t/m september 2014, minimum leeftijd 12 jaar.

Video!

http://youtu.be/ROqL-8h_7DM

Mijn gekozen waardering € -

SmaakMaker Dirk Koppes proeft en fileert het culturele klimaat. Deze AlbertHeijnHater was hoofdredacteur van Carp, chef cultuur bij De Pers, en schreef een reisboek over Cubaanse jongeren. Hij selecteert verplicht lees- , proef- en kijkvoer.

Geef een reactie