Squaring the Triangle, oftewel hoe maak je van een driehoek een vierkant. Zwolle als IT-City in de vaart der volkeren.

STEUN RO

Zwolle maakt absoluut een goede kans. Het ligt in de zogenaamde blauwe banaan in Europa, een kansrijke zone met veel bedrijvigheid. Dezer dagen in het Financeele Dagblad is een artikel te lezen over dat fenomeen. René de Heer, wethouder economische zaken van Zwolle, is een tevreden man. Onlangs was er in een ander economisch blad, de Financial Times een artikel over Zwolle. De krant zocht een mid size city op het vasteland van de EU om te kijken naar de economie. Zwolle had wat dat betreft een aantal interessante punten. De krant noemde het Squaring the Triangle oftewel hoe maak je van een driehoek een vierkant.  Zwolle als hoekpunt in Noord Oost Nederland met enkele grote steden. Quote: A growing population, a healthy economy and specialities in a diverse range of sectors are fuelling Zwolle’s ambitions to join the Netherlands’ power trio of Amsterdam, Rotterdam and Eindhoven.

Vacatures als driver

Initiatiefnemer Johanna Hutte werkt als recruiter. Een jaar geleden merkte zij op dat er locaal tekorten waren aan ICT-ers. Was er weinig samenwerking? Ze maakte een rondje langs IT-bedrijven. Overal hetzelfde verhaal en dezelfde uitdaging. In totaal 20 ondernemers heeft zij zo ontmoet. Hoe kom je aan ICT-professionals. Maak de uitdaging meer zichtbaar. Met acht partijen heeft zij een Stichting opgericht. Aly van der Vegte van LogisP was zeer behulpzaam. De Gemeente Zwolle ook. Er is geregeld overleg geweest. Een persbericht gekomen. De zichtbaarheid is vergroot. Kortom,  daarom staan wij hier op 11 januari 2019, aldus Johanna Hutte.

Hogeschool Windesheim 

Ilja Clabbers is manager HBO-ICT.  Hij legt uit dat we nu zijn in The Bridge, op de vijfde etage van het T-gebouw van de Hogeschool Windesheim in Zwolle. De verbinding tussen de hoofdvleugels van de ICT-afdelingen. Van hieruit hebben we een fraai uitzicht over de stad.  Momenteel zijn er 1600 ICT-studenten. Eigenlijk is daarmee het probleem al opgelost. Zes jaar geleden waren het er nog maar 800 met 40 collega’s. Er was toen al duidelijk dat de werkgelegenheid enorm was gestegen. Een uitdaging. Het probleem bleek landelijk. Er was moeite met aantrekken van docenten. Ilja heeft echter gekozen voor een stabiele groei. Er is nu eigenlijk geen probleem met werving. Vandaag nog meldden zich twee gegadigden, terwijl er geen vacatures zijn! Hij vindt de bijeenkomst vandaag een mooi verjaardagscadeautje (!).  Quote: Zwolle IT-stad gaat wel verder dan uitsluitend aandacht voor vacatures. Ilja beschouwt zich dan ook als een facilitator. De deur staat hier open. Als je zegt dat je IT-stad bent dan ben je nogal wat aan je stand verplicht. In de krant hebben ze dat groot gemaakt. Maar ik zie het als een uitdaging.

Gemeente Zwolle

Zwolle heeft veel te bieden met een mooie binnenstad, een regionale samenwerking met 21 Gemeenten, een gunfactor naar elkaar,  samen verder willen. Een warm ICT-hart. Inmiddels is Zwolle wel degelijk een economisch kerngebied. Quote van de wethouder: Maar men moet dat nog beter herkennen. Als je dat wilt bewerkstelligen moet je krachten mobiliseren. Daarbij gaat dit platform helpen.  Ondernemerschap moet je bevorderen. Zie aan de wand de logo’s van veel deelnemende bedrijven die het wel zien zitten. Studenten moeten zich bewust worden dat hier carrière stappen te maken zijn.  Van driehoek naar vierkant. De economische ontwikkeling  van ons land kan zo worden ondersteund. Hier vind je een baan. Beschikbaarheid van personeel is dan geen probleem. Ook mensen die langer aan de kant staan kunnen meedoen. Dus dat profiel van de IT-hoofdstad van Nederland, laten we dat maar doen, aldus wethouder René de Heer. Hij drukt op een rode knop om de daad bij het woord te voegen>>    https://youtu.be/G6Pz1rVKoqE

Links

https://fd.nl/weekend/1285539/er-is-veel-veranderd-in-europa-maar-de-economische-macht-ligt-nog-altijd-bij-de-blauwe-banaan
https://www.fdiintelligence.com/Locations/Zwolle-hopes-to-square-the-Netherlands-power-triangle
https://regiozwolle.info/2018/10/18/regio-zwolle-in-fdi-magazine-financial-times/
https://www.fdiintelligence.com/Locations/Zwolle-mayor-highlights-collaborative-route-to-success

Waardeer dit artikel!

Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering laten zien door een kleine bijdrage te doen.

Zie hier voor meer informatie!

Mijn gekozen waardering € -