Roet op de ramen. De achterzijde van het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) na de brand van 17 oktober 2017.

STEUN RO

Een kijkje tussen het hekwerk door.De meest wilde gedachten spelen door mijn hoofd. Onzin. Dat is allemaal iets voor de forensisch deskundigen en verzekeraars.Een samenloop van omstandigheden. Vooralsnog,

Emoties

In de stad Zwolle woedt al vanaf de aankondiging van een fusie tussen culturele instellingen een felle discussie. Een reactie: Het lijkt erop dat de opzet totaal gaat veranderen, van objecten met een verhaal (soms), tot een verhaal met objecten, een HCO museum. (Redactie: HCO afkorting voor het Historisch Centrum Overijssel).

Statistiek

Ik spreek Prof. Ionica Smeets tien dagen na de brand. Zij is dan dagvoorzitter op een congres 27 oktober in Leiden (foto). Ik vraag hoe ze tegen het fenomeen “samenloop van omstandigheden” aankijkt. Ze verwijst naar haar column in de Volkskrant uit 2011 (quote) Ik heb een hypothese hoe het komt dat we zo graag een diepere reden zoeken achter min of meer toevallige gebeurtenissen. In verhalen die mensen elkaar vertellen speelt toeval geen rol, alle losse eindjes worden weggelaten. In romans en films gebeurt niets zomaar. Twee mensen die tegen elkaar op botsen? Dat moet ware liefde zijn. En als er in de eerste akte een geladen geweer aan de muur hangt, dan kun je er op rekenen dat daarmee geschoten gaat worden. Heel anders dan in het echte leven waar allerlei dingen zomaar gebeuren.

Ionica

Toeval

Moet hier een vraagteken of een uitroepteken achter?! De nachtelijke brand in het Stedelijk Museum in Zwolle is ontstaan door een geëxplodeerde luchtontvochtiger. Directeur Benjamin Koolstra van het museum vertelt dat de spontane explosie op camerabeelden is te zien. Lees hier het hele verhaal https://www.destentor.nl/zwolle/explo… Vast staat dat allerlei collectiestukken in ieder geval roetschade hebben opgelopen. Er staan verschillende soorten tapijten, kostuums en schilderijen. Die hebben allemaal een eigen behandeling nodig. Experts kijken daar nu naar, zij moeten een inschatting maken over de kosten aldus de directeur.

Zwarte Zwaan

Een Zwarte Zwaan is een gebeurtenis die onvoorspelbaarheid combineert met grote gevolgen. Veel Zwarte Zwanen worden veroorzaakt en versterkt doordat ze niet worden verwacht. Momenteel hebben we mijns inziens in Zwolle te maken met zo’n Zwarte Zwaan. Op 30 oktober stelde Patty Wolthof (PvdA) in de Raadsvergadering van de Gemeente Zwolle mondelinge vragen onder de titel: Gevolgen brandschade SMZ en vertrek Arie Slob bij HCO voor nieuwe stichting Allemaal Zwolle. Ik neem het eerste deel van de tekst letterlijk over, want dan wordt duidelijk wat hier allemaal speelt: Een paar uur nadat we hier in de Raadzaal een beladen debat voerden over de toekomst van het Stedelijk Museum, ontplofte op de begane grond van het Drostenhuis een ontluchter. De brand die hierdoor ontstond heeft voor veel schade gezorgd aan de collectie. Een enorme schrik voor de medewerkers, die sowieso al lange tijd in onzekerheid verkeren over de toekomst van hun museum. Diezelfde week nog werd bekend dat de directeur van het HCO, tevens trekker van het hele proces, naar Den Haag vertrekt voor een ministerspost. Wij feliciteren de heer Slob, maar zijn wel bezorgd over hoe het nu verder gaat. Het proces liep immers al niet over rozen. Daarom wil de PvdA van de wethouder weten, wat deze niet voorziene gebeurtenissen voor invloed hebben op de ontwikkeling en planning van de nieuwe stichting.

Conclusie

Een conclusie valt nog niet te trekken. Volgens bronnen betrof het geen ontploffing, maar kortsluiting. Dat komt wel eens meer voor (in tegenstelling tot een ontploffing) blijkt bij googelen.De uitkomst is dus onzeker en het is nog de vraag bij welke partij(en) de rekeningen belanden. We volgen het met aandacht.

Aanrader!

Nassim Nicholas Taleb schreef een indrukwekkende bestseller over het fenomeen Zwarte Zwaan. https://www.nieuwezijds.nl/Boek/9789057123672/De-Zwarte-Zwaan/

https://zwolle.pvda.nl/2017/10/16/laat-zwols-verhaal-geen-deventer-verhaal-worden/

https://www.universiteitleiden.nl/en/staffmembers/ionica-smeets#tab-1

https://www.volkskrant.nl/archief/het-wonder-van-de-snelwegschutter~a2912910/