Gevallen fatsoensrakker

Duitsland is in rep en roer wegens de 'Affaire Hoeness'. De president van landskampioen Bayern München heeft belasting ontdoken.

Uli Hoeness (61), de president van Bayern München, leest graag anderen de les. Nu ligt hij zelf onder vuur omdat hij belasting heeft ontdoken.

De Duitse landskampioen Bayern München speelt vanavond één van de belangrijkste wedstrijden uit haar geschiedenis: de halve finale van de Champions League. De Beieren voetballen tegen Barcelona. Uitgerekend tegen een club uit een competitie, die door de uitgesproken Bayern-president vaak is bekritiseerd.

In Hoeness’ ogen mogen Spaanse, Italiaanse en Franse voetbalbonzen er financieel een potje van maken, zonder dat dit consequenties heeft. Volgens de Duitser leidt deze situatie internationaal tot oneerlijke concurrentie. En dat laat hij Uefa-baas Michel Platini en andere hoge voetbalfunctionarissen met veel misbaar regelmatig weten.

ULI HOENESS
Ulrich ‘Uli’ Hoeness (5 januari 1952), is één van de grote namen in het Duitse betaalde voetbal. Samen met Franz Beckenbauer en Karl-Heinz Rummenigge maakte Hoeness van Bayern München een instituut. De rondborstige slagerszoon was als voetballer een snelle aanvaller. Hoeness werd drie keer landskampioen met Bayern München, won driemaal de Europacup I en één keer de Wereldbeker. Bovendien werd Hoeness Europees (1972) en Wereldkampioen (1974) met het nationale Duitse elftal.

Maar nu blijkt dat Uli Hoeness het zelf ook niet zo nauw neemt met de regels. De Duitser, die ook een succesvol worstfabrikant is,  zou miljoenen euro’s hebben weggesluisd naar een Zwitserse bankrekening.

Hij gaf zichzelf aan, volgens Duitse media in de hoop op strafverlichting.

Hoeness bekentenis sloeg in als een bom. Hoe serieus de ‘Affaire Hoeness’ in Duitsland wordt genomen blijkt wel uit het feit dat zelfs bondskanselier Angela Merkel (CDU) zich er maandag over uitsprak. Merkel zei ‘teleurgesteld’ te zijn want belastingontduiking is een ‘zwaar vergrijp’. En ze had juist zo’n waardering voor Uli Hoeness wegens diens verdiensten op sociaal vlak. De oud-international zet zich namelijk in voor allerlei sociale projecten.

Hoewel Hoeness’ collega’s bij Bayern München de kwestie proberen af te doen als een prive-zaak – tijdens de persconferentie op maandag mocht er geen vraag over worden gesteld – is de affaire voor het imago van de club een publicitaire ramp. De ‘Rekordmeister’, die dit jaar met grote voorsprong weer kampioen werd, staat in de rest van Duitsland synoniem voor arrogantie en zelfverheerlijking. Dat beeld is de afgelopen vooral gevoed door Uli Hoeness, die zichzelf in steeds prominentere mate de rol van ‘Duitslands morele autoriteit’ aanmat en in talkshows voordurend anderen de les leest.  De ‘Vader Theresa van de Säbener Strasse’ (Bayerns postadres) werd Hoeness daarom gekscherend genoemd.

De boertige, maar slimme Hoeness, die al veertig jaar aan Bayern München is verbonden, is ook de man die zegt wat anderen niet durven. Dit icoon van het Duitse voetbal maakt het liefst hooglopende ruzie met tegenstanders op zijn niveau, onder wie oud-Bayern coach Louis van Gaal (‘Het probleem met Louis is niet dat hij denkt dat hij God is, maar dat hij denkt dat hij de Vader van God is’). Aan de andere kant  neemt hij het op voor underdogs. Voor noodlijdende clubs als FC Sankt Pauli en 1860 München organiseerde Hoeness, de gewoon gebleven volksjongen, benefiet-wedstrijden. De Robin Hood van het Duitse voetbal, zo ziet Uli Hoeness zichzelf graag.

Levieten

Maar nu zit hij zwaar in de problemen, constateert Die Welt. ‘Hoeness heeft God en de wereld de Levieten gelezen. Soms met gestrekt been. Hoe gaat hij in de toekomst andere clubs beleren over financieel fair play? Hoe gaat deze ‘Moralapostel’ nog de strijd aan met de Sepp Blatters (baas van wereldvoetbalbond Fifa – red.) van deze wereld?’

Hoeness zou inmiddels al tien miljoen euro aan achterstallige belasting hebben overgemaakt. Welke straf hem dreigt is nog niet duidelijk. Maar de mogelijkheid dat de Bayern-baas in de gevangenis eindigt moet niet worden uitgesloten.

Het boulevardblad Bild greep de gelegenheid aan om een lijst op te stellen van andere prominente Duitse belastingontduikers, die in het verleden werden gepakt. Die hetze sluit aan bij de woede in de Duitse samenleving over ‘die rijken die overal maar mee weg komen’. Onder invloed van de stroom van berichten over Cypriotische en Griekse  belastingontduikers en over mondiale belastingparadijzen, waar ook rijke Duitsers hun geld naartoe hebben weggesluisd, is de maatschappelijke tolerantie voor gedrag zoals door Uli Hoeness vertoond minimaal.

Bovendien komen de Bondsdagverkiezingen van 22 september er aan. Voor de sociaal-democratische SPD, door Hoeness vaak verguisd, levert het schandaal een welkome en onvermoede bijdrage aan hun campagne. Hoeness is een Merkel-fan, hij staat dichtbij de conservatieve Beierse CSU en hij blijkt in weerwil van zijn moralistische praatjes niet te vertrouwen. Uit die combinatie  kan zelfs de minst creatieve campagne-manager  nog een slaatje slaan.

Inmiddels staat Uli Hoeness alweer in de vecht-modus. Maandag waarschuwde hij media, die zich in zijn ogen aan onheuse berichtgeving schuldig maken, met gerechtelijke stappen: ‘Dat zal ze duur komen te staan.’  En vanavond zit hij in ‘zijn’ Allianz Arena gewoon op de tribune tegen Barcelona. Zoals altijd. Alsof er niets aan de hand is.

Verschenen bij: De Persdienst 

Mijn gekozen waardering € -

Wierd Duk schrijft over Berlijn, de hipste stad van Europa, en bericht over Duitsland, het machtigste land in de Europese Unie, en over Rusland, het ingewikkeldste land tussen Europa en Azië. Hij was correspondent in Rusland en verslaggever voor de GPD en Elsevier. Laat op radio en tv regelmatig zijn licht schijnen over actuele internationale ontwikkelingen. Schreef de boeken ‘Poetin: straatvechter bedreigt wereldorde’ (Prometheus/Bert Bakker) en 'Merkel: koningin van Europa' (Prometheus/Bert Bakker). In 2016 verschijnt 'De Beul en de Heilige: een geschiedenis uit Auschwitz' (Prometheus/Bert Bakker).

Geef een reactie