Reporters Online donaties en crowdfunding

RO donaties en crowdfunding

Algemeen

Het is onze missie om (freelance) journalisten te ondersteunen en hen een aanvullende bron van inkomsten te bieden. Dit doen we door hun werk te verkopen op online platforms als Blendle/Cafeyn, maar ook door het aanbieden van techniek- en marketingdiensten aan journalisten die donaties willen verzamelen en crowdfunding willen starten. 

Wij geloven dat het opbouwen van een directe relatie met het publiek voor journalisten de beste manier is om daadwerkelijk onafhankelijk te zijn. Vertrouwen in de journalistiek kan alleen in stand worden gehouden als mediamakers en mensen die op zoek zijn naar informatie en perspectief direct met elkaar kunnen communiceren. Financiële ondersteuning is noodzakelijkerwijs onderdeel van deze relatie. Media zitten in een crisis, en deze crisis houdt naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd aan. Journalisten hebben daarom steun nodig van de mensen waar zij voor werken: hun publiek. Sponsoren van journalistiek en journalisten. Reporters Online faciliteert voor zowel journalisten als hun sponsoren diensten die dit doen.

Een paar simpele richtlijnen:

• Onze journalisten kunnen door hun publiek worden gesponsord. Dit tast hun onafhankelijkheid op geen enkele manier aan. 

• Onze journalisten en hun sponsoren zijn een gemeenschap met een gezamenlijk doel: goede journalistiek bewerkstelligen. Ze werken samen om dit doel te bereiken. 

• Het voornaamste doel om het werk van journalisten te promoten is om precies dit te doen: hun werk promoten. Het platform van Reporters Online, en alle marketingactiviteiten, zijn gecentreerd rondom de publicatie van journalistiek. 

• Reporters Online faciliteert de gemeenschap van journalisten en hun sponsoren en beïnvloedt hun gezamenlijke operatie op geen enkele manier, binnen de grenzen van de wet. Reporters Online faciliteert geen journalistiek die onwettelijk of discriminerend is en ziet erop toe dat donaties niet op een frauduleuze manier gebruikt worden. 

• 90% van alle gegenereerde inkomsten voor journalisten wordt aan hen uitbetaald, 10% gaat naar Reporters Online om het platform te ondersteunen en te onderhouden. Donaties voor Reporters Online worden exclusief gebruikt om het platform te ondersteunen en te onderhouden.

Hoe het werkt

Het is heel eenvoudig. Als je een artikel op Reporters Online publiceert, voegen wij onderaan een formulier toe waardoor lezers kunnen doneren. Dat ziet er zo ongeveer uit:

Lezers die je werk waarderen kunnen een vooraf geselecteerd bedrag kiezen. Bijvoorbeeld:

Alle donaties voor artikelen zijn geregistreerd op jouw naam. Aan het einde van iedere maand, verzamelen we alle donaties van alle deelnemers en betalen het bedrag waar je recht op hebt aan jou uit. Dit is 90% van de netto-opbrengst van donaties, nadat alle betalingskosten hiervan af zijn gehaald (onze betalingsprovider Mollie ontvangt een klein bedrag voor iedere transactie, doorgaans € 0,30 tot € 0,40, afhankelijk van het betalingssysteem) en 10% commissie voor Reporters Online. 

Betalingen kunnen gedaan worden via iDeal, Paypal, CreditCard en de meeste Europese online banksystemen.

Op je eigen website

Donaties zijn ook mogelijk op je eigen WordPress-website, via formulieren die je aan je artikelen kunt toevoegen, een doneerknop op je homepage en zelfs via complete crowdfundingpagina’s.

Technisch en financieel werken ze precies hetzelfde als de donaties via Reporters Online, maar het verzamelen van donaties via je eigen website heeft een aantal voordelen:

• Het werkt vaak effectiever, omdat het lezers de garantie geeft dat ze rechtstreeks aan jou doneren. 

• Je kunt donaties direct controleren op je eigen dashboard. 

• Je hebt meer flexibiliteit: je kunt een donatieknop aan je homepage toevoegen, je kunt een eigen tekst voor donaties creëren en je kunt de bedragen die je wilt ontvangen zelf instellen.

• Je kunt lezers vragen om hun mailadres, om hen per e-mail te bedanken of in een nieuwsbrief te gebruiken (let op: hier heb je hun toestemming voor nodig). 

• Je kunt een crowdfunding starten, bijvoorbeeld:

Als je geen website hebt om donaties te verzamelen, kunnen wij er ook een voor je maken. Het is snel, eenvoudig en niet duur – gratis zelfs, je betaalt alleen voor de hosting van de site. Kijk voor meer informatie op onze websiteservice, die we samen runnen met het collectief voor freelance journalisten De Coöperatie. 

Je kunt onze donaties ook gebruiken als je al een WordPress-website hebt, maar vanwege technische redenen kunnen we deze alleen installeren als deze gehost wordt door ons. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Als je meer informatie nodig hebt of als je vragen hebt, mail ons dan op support@reportersonline.nl

------

Reporters Online

Leidseplein 32

2013 PZ Haarlem

Nederland

info@reportersonline.nladministration@reportersonline.nl

++31 6 16477336

Mijn gekozen waardering € -