Liam de populairste jongensnaam in Nederland? Nee hoor.

De SVB meldde deze week dat in 2015 Liam de meest populaire jongensnaam was in Nederland. Maar klopt dat wel?

De Sociale Verzekeringsbank (SVB) presenteerde deze week het jaarlijkse overzicht van de meest populaire jongens- en meisjesnamen in Nederland. Liam was volgens de SVB de meest populaire jongensnaam, 720 jongetjes werden zo genoemd.

De NRC-redactie knutselde een handige zoekmachine om de data te doorzoeken.

Maar wat blijkt? Liam was helemaal niet de meest populaire jongensnaam in Nederland in 2015, maar Mohammed. Althans, alle verschillend gespelde varianten van de naam Mohammed bij elkaar. En dat zijn er nogal wat.

Er werden in 2015 in Nederland 214 Mohammeds geboren, en  222 Mohameds. 54 Mohammads, 13 Mohamads,163 Muhammeds, 3 Muhameds, 2 Muhamads, 47 Muhammads en 1 Muhammat. Mehmet en Mehmed zijn de Turkse varianten van de naam en die kwamen respectievelijk 62 en 3 keer voor.

Arabisch schrift

Dat de naam zoveel variaties heeft komt waarschijnlijk omdat in het Arabisch schrift alleen medeklinkers geschreven worden en geen klinkers, waardoor Mohammed Mhmd wordt. Het verschil in het aantal M’en is daar ook op terug te voeren: als dezelfde medeklinker twee keer achter elkaar voorkomt wordt in het Arabisch vaak een leesteken geschreven in plaats van dat de letter herhaald wordt.

Als de Turkse variant van de naam buiten beschouwing gelaten wordt omdat de uitspraak enigszins afwijkend is, komt er een totaal van 719 Mohammeds uit, eentje minder dan het aantal Liams. Worden de Mehmets en Mehmeds meegeteld dan zijn er in 2015 784 Mohammeds geboren in Nederland, ruim meer dan de 720 Liams.

Ook in Engeland en Israël is Mohammed de meest populaire jongensnaam om over de Arabische wereld nog maar te zwijgen. In Egypte gebruiken Mohammeds vaak hun tweede of derde voornaam, of een bijnaam, om zich van de miljoenen andere Mohammeds te kunnen onderscheiden.

Mijn gekozen waardering € -

Ester Meerman is een Nederlandse journaliste.
Van januari 2011 tot mei 2016 verslag werkte ze vanuit Cairo onder meer voor de NOS, EenVandaag, NRC Handelsblad, De Standaard, Het Parool, CTV News Canada en vele andere media.