Medica.de is overweldigend

Leuk zijn ook de onderlinge contacten tussen beursbezoekers.

Een dag naar de MEDICA in Düsseldorf is eigenlijk bij voorbaat al een mission impossible of beter: een contradictio in terminis. Dat kan gewoon niet. Ik weet het van een eerdere gelegenheid. De meer dan een dozijn beurshallen zijn opnieuw tot de nok toe gevuld. Het overweldigende aanbod van alles wat maar even zweemt naar Life Sciences en Health lijkt vanuit de gehele wereld naar hier te zijn getransporteerd. Geen wonder dat menigeen de volledige periode van 14 tot 17 november 2016 in Düsseldorf doorbrengt. Sommige bezoekers hebben heel gerichte opdrachten en zullen maar een beperkt deel van de MEDICA aandoen. Ik echter laat mij graag verrassen. Veel landen hebben een eigen paviljoen, zo ook Nederland (Hal 15). Volgens een fraai Nederlandstalige boekje telt het paviljoen tenminste 27 bedrijven. Overigens zijn er verspreid over de beurs beslist wel meer Nederlandse bedrijven te vinden. Een stevige wandeling brengt mij naar de wat excentrisch gelegen beurshal 8. Daar tref ik Gomed2Med.

Mijn oude vriend Heinrich Händel die ik nog ken uit de tijd dat hij diverse dialysecentra opzette, heeft nu een platform ontwikkeld dat bedrijven aan elkaar koppelt (B2B). Zeg maar het betere matchmaking. Daarbij is hij niet kinderachtig in zijn ambities. Het digitale platform kan wereldwijd worden ingezet (in meerdere voertalen). Tal van sectoren en instituties kunnen elkaar zo vinden. Er is een zeer grondige screening alvorens commercieel contact kan worden gelegd. Een interessant “bijproduct” blijkt de matchmaking als zodanig te zijn! Wereldwijd blijken grote Beursorganisaties geïnteresseerd om dit platform ter beschikking te stellen aan hun relaties en zo komt uiteindelijk toch het live contact weer centraal te staan. Zelf vind ik het weer opvallend dat juist een onverwachte markt (businesscase) in beeld komt voor ondernemers die met een nieuw product durven te komen.

Nederlandse Paviljoen

In het Nederlandse Paviljoen spreek ik met Benjamin Tchang. Zijn bedrijf Usono uit Eindhoven bestaat nu anderhalf jaar. Zij komen met een product uit de diagnostische hoek. De ProbeFix brengt echografie op een hoger niveau. Het maakt continue meting handsfree mogelijk. De toepassingsmogelijkheden zijn legio, denk aan inspanningsproeven waarbij het gedrag van de hartspier kan worden gemonitord. Diverse grote ziekenhuizen hebben belangstelling getoond. Maar wat te denken van onderzoek bij sport. Ik verwacht hier veel van. Jean Marc ter Riet maakt op mij indruk met zijn bedrijf QRS Healthcare en dan vooral met een probe, waarmee de toestand van de microcirculatie kon worden gevisualiseerd en gekwantificeerd. In een toestand van shock of sepsis gaan de haarvaten dicht zitten. Dat fenomeen kan met deze apparatuur (Microscan) al vroegtijdig in beeld worden gebracht. Met name de inzet in een intensive care omgeving zou wel eens de prognose gunstig kunnen beïnvloeden. Het bedrijf IDCP zet breed in op telezorg. Om te beginnen zijn er technische hulpmiddelen om de teledermatologie, een van de meest bekende toepassingen van zorg op afstand, op een hoger plan te brengen. Daarbij is het softwareplatform minstens zo cruciaal. Maar ook zijn er inmiddels handige toepassingen op het gebied van KNO en Oogheelkunde.

Contact

Leuk zijn ook de onderlinge contacten tussen beursbezoekers. Zo kom ik in gesprek met Godie Vierbergen, die zich met haar bedrijf Cedere (uit Deventer) beweegt op het terrein van dicteren en spraakherkenning. Het blijkt een enorme markt te zijn met ook pijlsnel ontwikkelingen. Denk aan de integratie van spraakherkenning met het EPD (elektronisch patiëntendossier). Het resultaat van zo’n dag MEDICA is zeker een aantal vervolgafspraken. Maar ook zal ik relaties kunnen attenderen op interessante producten die elders in de wereld zijn ontwikkeld. Daar zou ik bij gebleken interesse ook een column aan kunnen wijden.

Mijn gekozen waardering € -