Nooit was bier brouwen zo gemakkelijk. Althans dat beeld verkoopt bedenker Zhang Shu van de iGulu, de kekke variant op de broodmachine. U kent het wel. Deksel open, meel en water in het mandje, eventueel aangevuld met noten en/of rozijnen, deksel dicht, druk op de knop en de broodmachine kneedt en bakt. Twee uur later geurt een kakelvers brood door het hele huis. Hetzelfde kunstje kunnen bierliefhebbers binnenkort doen met de iGulu. De bedenkers van de bierbrouwmachine haalden de afgelopen maanden geld op om het apparaat op de markt te kunnen brengen.
Hobbybrouwer
En met succes. Onlangs zat er iets meer dan negen ton in kas. De iGulu kan online alvast besteld worden. Bij het apparaat horen brouwpakketten met daarin gerst, hop en gist. De spullen gaan samen met het water in de machine. Een druk op de knop volstaat. De hobbybrouwer kan kiezen uit een vijftal recepten, zoals weizen, indian pale ale en bockbier. Of eigen recepten toevoegen, dat kan ook en die dan delen met andere gebruikers via een app op de smarthone. Ook het brouwproces van ongeveer een week kan de thuisbrouwer volgen via de app. Zo kan het gebeuren dat je op je werk plotseling een bliebje hoort. iGulu meldt dat thuis het bier – vijf liter – koud staat. Dat is het mooie van de bierbrouwmachine; het is tevens een tapinstallatie.
Dat hadden de nomaden in Mesopotamië, die te boek staan als de uitvinders van het bier vier- tot zesduizend jaar geleden, niet kunnen bevroeden. Zij verkruimelden brood in water en lieten het goedje, op smaak gebracht met kruiden, honing of dadels, vergisten. Drinken deden ze bier met een rietje, vanwege de broodresten.
Lange tijd stond hertog Jan I (1252/1254-1294) van Brabant, en later ook van Limburg, te boek als de uitvinder van het bier. Maar dat was vooral gestoeld op het feit dat de hertog – naar hem is het Arcense biermerk vernoemd – gewoon een stevig bierdrinker was. Net zoals trouwens lange tijd voor hem de Germanen, door de Romeinen (die liever wijn dronken) bestempeld als drankorgels. De Romein Tacitus schijnt met verachting over bier te hebben geschreven. Dat beeld is wel blijven hangen. Het verklaart waarom restaurants tot voor kort geen bierkaart kenden. Bier was ordinair, wijn chic.
Maar zie daar, sterrenrestaurant Librije heeft sinds juni een bierkaart, vanwege de toegenomen vraag naar bierarrangementen. Op de kaart prijken onder andere Oedipus Thai Thai (tripelbier), Weihenstephaner (witbier) en St. Bernardus Abt 12 (donker abdijbier).
Speciaalbier maakt een grote vlucht. Na high tea is er high beer.
Gistingsvat
Kroegen prijzen meer dan honderd soorten speciaalbieren aan. In mijn eigen dorp kan de slijter het almaar groeiende aanbod – microbrouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond – niet meer kwijt in de schappen. Ze komen op de markt onder de gekste namen. Wat te denken van De Natte Geit (uit Weert), Dampegheest en De Kromme Jat.
Niet iedereen zal zich de iGulu – prijs: 659 euro – kunnen permitteren. Niet getreurd, er zijn volop alternatieven om zelf bier te maken.
– Technische startpakketten zijn al voor pakweg 35 euro op internet te koop. Met gistingsvat, aftapkraan, kroonkurkapparaat, kroonkurken en flessenborstel, maar exclusief ingrediënten.
– Brewferm verkoopt bierconcentraten. Dit betekent dat het grootste gedeelte van het brouwproces al is doorlopen. Je hoeft alleen nog water, en in dit geval suiker, toe te voegen. Zeg maar het cup-a-soup-idee. De klant kan kiezen uit elf smaken, zoals abdijbier, pils, kriek, triple en tarwebier.
– Brew Barrel, het bierbrouwpakket van Xenos kost 29,99 euro. De inhoud: gerst-moutextract, hoparomaextract, vijf liter fermentatietank en drukregelventiel. Na zeven dagen kan het feest beginnen, aldus de marketingafdeling. „Je hebt alleen water nodig en een beetje geduld.”