NL digitaal is een koffietafelboek. Zowel wat formaat betreft, als de veelheid van thema’s en bijbehorende illustraties, soms paginagroot. Het boek (onderdeel van een crossmediale productie) telt 240 pagina’s. Het boek is tot stand gekomen onder de leiding van Herbert Blankesteijn. Voor iedereen die ooit iets te maken heeft met ICT is deze naam een begrip. Een groot aantal partijen heeft meegedaan aan de totstandkoming. Het boek zelf zie ik voor het eerst 17 november 2016 tijdens het Jaarcongres van het ECP, platform voor de informatiesamenleving. Een grote stapel boeken zelfs!
Naslagwerk
Een koffietafelboek, maar ook een naslagwerk. Een drietal thema’s uit NLDigitaal heb ik vanuit bijzondere interesse geselecteerd om nader toe te lichten. Dat betreft wearables, augmented reality en tenslotte 3D printen.
Wearables
Aan mijn lijf geen internet (pagina 164-168) zo luidt de titel. De ontwikkeling van de Google Glass bril kende zijn ups en downs. Inmiddels zijn er de smartwatches, die tal van functies kunnen hebben en meestal via de smartphone (bluetooth) draadloos communiceren. Ook maken afzonderlijke devices zoals de Fitbit een stevige ontwikkeling door.
VR/AR
De echte wereld is maar saai (pagina 182-186) . Er was een lange aanloop naar een toepassing als de huidige Google Cardboard. We staan eigenlijk nog maar aan het begin. Via onze smartphone, voorzien van een VR-app, kunnen we zowel diepte als beweging zien en een object van alle kanten bekijken. De OculusRift , gestart als kickstarterproject in 2012, gaf een enorme boost. De AR (augmented reality) voegt iets toe aan de werkelijkheid. Het meest recente voorbeeld was de projectie van Pokémon op de realiteit en dat heeft duidelijk gemaakt welke potentie er ligt.
3-D
Van ding naar digitaal en terug (pagina 190-196). Met gemakkelijk smeltbare plastics lukte het in 2005 om met de RepRap onderdelen voor de 3D-printer te maken. Siert Wijnia en anderen ontwierpen de Ultimaker, die deels uit triplex was vervaardigd. Het krachtige was meteen dat open software werd gebruikt voor de printer, maar ook voor tal van objecten. Aanvankelijk ging het nog om prototypes, soms kleine series. Maar inmiddels heeft het geleid tot ontwikkelingen, waarbij zowel een pistool, als ook voedsel kan worden geprint. Dankzij de Nederlandse firma Shapeways kun je nu zo je eigen ontwerp uitprinten. Het auteursrecht is nog wel een dingetje voor de toekomst.
Het zal duidelijk zijn dat dit boek voor iedereen wel iets te bieden heeft. Een aanrader!
PS. Een recensie exemplaar is door de uitgevers ter beschikking gesteld.