Een greep uit het nieuws dat niks met Trump te maken heeft: de Russische oppositieleider Alexei Navalny heeft een voorwaardelijke gevangenschap van vijf jaar opgelegd gekregen wegens vermeende verduistering. Het impliceert dat hij volgend jaar niet kan deelnemen aan de presidentsverkiezingen. Mannen in hetzelfde Rusland mogen straffeloos vrouwen slaan, als ze het maar niet te bont maken. Dat heeft het parlement besloten.
Dat had eens in het Amerika van Trump moeten gebeuren. Twitter en Facebook zouden uit elkaar geknald zijn van de collectieve verontwaardiging. Maar de oppositieleiders en de vrouwen in Rusland zijn kennelijk van minder belang dan hun tegenhangers in de VS. Rusland is toch al een beetje een raar land waar we niet veel van begrijpen. Dus ach, als die Russen hun vrouwen willen slaan, dan doen ze dat maar.
Badjas
En dan Roemenië! Nog zo’n raar land waar we niet veel van begrijpen en waar jarenlang een knettergekke dictator heeft geregeerd: Ceaucescu. In Roemenië wordt tegen corruptie gedemonstreerd, al dagen lang. Maar omdat de hele wereld ademloos naar elke scheet van Trump zit te kijken – Kijkt hij nou wel of niet naar de tv in zijn badjas? – lopen die Roemenen zich voor niks de longen uit hun lijf te schreeuwen. Gebeurt er eindelijks eens iets goeds, iets constructiefs!
De Roemenen, dat volk dat we alleen kennen omdat we er in de jaren negentig vrachten met speelgoed en dekens naar weeshuizen brachten, en dat we er tegenwoordig van verdenken een groot deel van onze gestolen auto’s te absorberen, protesteren tegen hun corrupte regering. Die wilde een wet erdoor jassen die mildere straffen tegen corruptie zou uitvaardigen. ‘Mooi niet’, zeiden de Roemenen, en trotseerden weer en wind om hun stem te laten horen.
Volgens de New York Times waren er in Boekarest alleen al 250.000 mensen op de been. Sommigen zeiden niet eerder weg te gaan dan dat er wat ministeriële koppen zouden rollen of liever nog de hele regering zou zijn opgestapt.
De demonstranten zijn er trots op dat de Roemenen zich als weinigen in de regio nog inzetten voor een vrije democratie waar de rechten van burgers gewoon worden gerespecteerd. Dat is een groot goed in deze wereld waar maar al te veel populisten (succesvol) een gooi naar de macht doen. Die Roemenen moeten worden gesteund met publiciteit.
Burgemeesters onder druk
Parlementslid Manuel Costescu, van de anti-corruptiepartij Red Roemenië, zei tegen de New York Times: “Ik denk dat Roemenië nu voorbij het punt is dat het terug kan vallen in een dictatuur. Te veel mensen zijn bereid de straat op te gaan en hun collega’s en vrienden op te porren. Je hoort verhalen van burgemeesters die onder druk staan, buren die protesteren voor hun huis. Je kunt niet onverschillig staan tegenover je vrouw en kinderen die je vertellen dat je je boekje te buiten gaat.”
Als dat geen hoopvol geluid is in een periode waarin velen van ons zich zorgen maken over de toenemende invloed van politici die een loopje nemen met onze rechten, dan weet ik het niet meer.
Koester de demonstrerende Roemenen!
En laten we het opnemen voor Navalny en de Russische vrouwen.
Natuurlijk moet er ook over Trump worden bericht, maar graag niet elk wissewasje en zeker niet of hij in zijn badjas naar de televisie zit te kijken.
Riooljournalistiek
Ik zie ook te veel stukken met ‘zou kunnen’. Dat hij op een dictatuur uit ‘zou kunnen zijn’, ‘dat hij misschien wel niet kan lezen’, dat soort zaken. Eindeloos die tweets dat hij erover klaagt dat er opgeroepen wordt tot een boycot van de producten van zijn dochter Ivanka. Dat weten we nu wel, en ook dat hij door psychologen – van een afstand!! – voor gek is verklaard. Als dat geen riooljournalistiek is, weet ik het ook niet meer.
Intussen is het wel zo dat de rechters een stokje steken voor zijn inreisverbod tegen burgers uit zeven landen met overwegend moslims. De Amerikaanse democratie functioneert dus nog steeds. Dat kun je van de Russische niet zeggen, vandaar dat Navalny en de vrouwen daar onze aandacht verdienen.
Venezuela, nog zo’n gek land. De regering bijt zich vast op het pluche en holt de positie van politieke partijen uit om de oppositie verder te verzwakken. De mensen hebben ondertussen honger. Aanhangers van de regering worden in toenemende mate door de regering bewapend. Hoeveel moet er nog gebeuren voordat het daar werkelijk uit de hand loopt?
Negentig doden
Brazilië: een aantal deelstaten is blut, de politie in de deelstaat Espírito Santo staakt en de mensen zijn aan het plunderen geslagen. Er zijn op het moment dat ik dit schrijf al negentig doden gevallen.
Het grote corruptie-onderzoek Wasstraat loopt gevaar omdat president Temer zijn minister van justitie wil benoemen op de plek van de magistraat van het Hooggerechtshof die dat dossier onder zijn hoede had. Talloze politici vrezen in de gevangenis terecht te komen. De magistraat van het betreffende dossier is vorige maand bij een vliegtuigongeluk om het leven gekomen. Weinigen geloven dat het een ongeluk was.
Griekenland: vluchtelingen uit onder andere Syrië creperen letterlijk van de kou omdat de Europese Unie niet in staat is adequaat te reageren op hun wens om zich op haar grondgebied te vestigen. En dan maar doorzeuren over die muur van Trump.
Laten we het nieuws in zijn proporties blijven zien en met beide benen op de grond blijven staan en laten we niet vergeten dat het wel en wee van mensen buiten West-Europa en de Verenigde Staten (kort gezegd ‘de westerse wereld’) net zo belangrijk is als dat van ons.