Superverslavend. Het is erger dan je denkt!

Een ongemakkelijke waarheid. Miljoenen Nederlanders kampen met gedragsverslaving

In het geruchtmakende interview met Koning Willem-Alexander aan de vooravond van zijn vijftigste verjaardag komt ook het gebruik van de mobieltjes door de prinsesjes ter sprake. De mobieltjes zijn de afdankertjes van de koning en zijn vrouw. Die worden in de vakantie en ’s avonds terzijde gelegd. ‘Dat is de theorie’, voegt de geinterviewde er meteen lachend aan toe!.

Gedragsverslaving

Het kersverse boek Superverslavend (vertaling van het eveneens dit jaar gepubliceerde Irresistable) leg je niet zo gemakkelijk ter zijde. Ook al verslavend? Dat gedragsverslaving zo’n omvang heeft aangenomen is toch wel onthutsend. Hier geldt bij uitstek de slogan van uitgever MAVEN: Dit zouden meer mensen moeten weten. In een interview (Journaliste Isabel Baneke, 27 april 2017, TROUW) stelt auteur Adam Alter die onlangs in ons land was, dat ‘bedrijven een soort eed van Hippocrates zouden kunnen instellen’, waar het gaat om gedragsbeinvloeding. Een aanbeveling die het overdenken waard is. Hij stelt dat 40% van de Amerikanen verslaafd is aan Internet.

Adam Alter
Een mooie gele cover met daarop een smartphone die verpakt is in een knalrode wikkel van een of andere lekkernij. Dat zet de toon van het boek.Lekker, maar o zo gevaarlijk. Verslavingen en met name aan smartphones, apps en sociale media. Aan de flipzijde van het boek van 350 pagina’s staat een nadere toelichting met ook een kort cv van de auteur Adam Alter.

Health & Wellbeing
Zelf boeit het boek mij met name vanwege mijn bemoeienis met de zorg in de breedste zin van het woord. Zeker nu de eed van Hippocrates als richtsnoer wordt genoemd, is het extra belangwekkend. Wie die interesse met mij deelt kan ik het boek van harte aanbevelen.Voorbeelden met het bijbehorende paginanummer:
Pagina 76: biologische klok en invloed van blauw licht
Pagina 89: medicatie die dopamine vervangt
Pagina 101: Parkinsonisme
pagina 120: hardlopen
pagina 146: consulteren dokters elders
pagina 210: orgaandonatie
Pagina 272: smartphone verslaving
Pagina 301: Pijnbestrijding (brandwonden)
Pagina 306 post traumatische stress (PTS)

Obsessies

Dit boek is in drie onderdelen op te delen. Het ontstaan van gedragsverslaving (1), de randvoorwaarden (2) en de toekomst/aanpak(3). Juist de heel brede aanvliegroute maakt het een uiterst leerzaam studieboek, dat toch heel ontspannen leest. Zo is de zinsnede ‘het pad naar obsessies is geplaveid met getallen’ (pagina 119) wel een nadenkertje in een tijd van ‘weten=meten’. Ik ben benieuwd hoe anderen daar tegen aan kijken.
Quotes:
Adam Alter: “als ik ga hard lopen, gebruik ik een horloge dat mijn voortgang bijhoudt en ik stop niet graag voor ik een vooraf gekozen afgeronde afstand heb gehaald. Soms doet het horloge het niet, en die hardlooprondjes waarbij ik niet gebonden ben aan getallen vind ik altijd het fijnst “.
“verslaafden waren geen mensen die de drugs die ze gebruikten toevallig lekker vonden; het waren mensen die ongelooflijk naar die drugs bleven verlangen, zelfs als ze er een hekel aan kregen omdat ze hun leven kapot maakten”.
“Verslaving gaat in feite over de relatie tussen die persoon en de ervaring
“Obsessie en herhalingsgedrag. Zolang gedrag lonend is, als het in het verleden gepaard is gegaan met lonende resultaten, dan zullen de hersenen daar op dezelfde manier mee omgaan als met drugs.
En tenslotte …dat we onder bepaalde omstandigheden misschien allemaal wel verslaafd kunnen raken. Zo komen niet alleen alcohol en drugs voorbij, maar ook gokverslaving, gamification, porno en gameverslaving, netflix (binge kijken en de invloed van cliffhangers) enz. Maar ook de heilzame aspecten van wat al deze nieuwe technieken ons hebben gebracht. Maar ook worden manieren aangereikt hoe we dit zelf, maar ook de jeugd beter kunnen leren hanteren. Maar daar ligt dus ook een rol voor de ontwikkelaars van hardware en software!

NB. Een exemplaar van dit boek is ten behoeve van deze recensie door de uitgever beschikbaar gesteld.

Mijn gekozen waardering € -