Willem Holleeder wil niet naar de psychiater

‘Nee, ik zal daar niet aan meewerken’. Willem is er tegen de rechter duidelijk over. Hij wil het niet. Een onderzoek naar zijn persoonlijkheid, waarvoor hij psychologen en psychiaters zou moeten bezoeken.

De rechter leek die reactie dan ook al te verwachten, maar moest hem maandagmorgen voor de rechtbank in Amsterdam wel stellen. Want Willem Holleeder’s advocaat Sander Janssen had een verzoek ingediend tot schorsing van zijn voorarrest. Holleeder zit sinds 2014 vast in de extra beveiligde gevangenis in Vught op verdenking van het medeplegen van zes moorden.

Uitvoer

Niet dat Willem Holleeder daardoor op vrije voeten zou kunnen komen. Het ging er vanmorgen over of een eerdere straf die hij kreeg voor de bedreiging van misdaadverslaggever Peter R. De Vries in 2013 eindelijk eens ten uitvoer gelegd kon krijgen. Het is een onherroepelijke straf, want door de Hoge Raad bekrachtigd, waarvoor hij de drie voorwaardelijke jaren van zijn vorige straf (van negen jaar voor afpersing en bedreiging) nog moet uitzitten. Inclusief de vier maanden die hij direct voor de bedreiging van de misdaadverslaggever heeft gekregen. Met die bedreiging schond hij namelijk de voorwaarden voor zijn eerdere vervroegde invrijheidsstelling.

Vast

Een voorwaarde voor de schorsing van het voorarrest is een persoonlijkheidsonderzoek, hield de rechter de verdachte voor, vandaag gekleed in grijze pullover en blauw geruit overhemd. ‘Er is natuurlijk een bepaald beeld van u ontstaan in de samenleving, en er zijn ernstige beschuldigingen. Dan is zo’n onderzoek volgens de rechtbank vaak wenselijk.’ Maar Holleeder wil er niet aan meewerken.

De officier van Justitie geeft aan dat hij wenst dat de Heineken-ontvoerder gewoon vast blijft zitten voor de zes moorden. De tijd in voorarrest kan volgens justitie wel van de later uit te spreken straf afgetrokken worden.

Meewerken

Waar Holleeder wel aan mee wil werken, vertelt zijn advocaat Sander Janssen, is aan zijn eigen verdediging in de strafzaak, waarvoor hij nu sinds 14 december 2014 vastzit. ‘Hij is daar zeer actief in, omdat hij de verhoudingen tussen personen weet die bij de zaak zijn betrokken.’ Janssen doelt dan onder meer op de mogelijke bemoeienis van Dino S. en de geliquideerde Stanley Hillis bij de moordzaken waarvan Holleeder wordt verdacht. Het gaat ook om illustere zaken uit het verleden, met bekende namen als Enclave, Kolbak en het pas in hoger beroep behandelde Passage.

Maar de verdediging komt maar mondjesmaat in bezit van de dossierstukken. Terwijl Holleeder graag de tapgesprekken uit de zaak zou willen doornemen, om op basis daarvan aan te kunnen tonen hoe zaken zijn gelopen. Dat terwijl het dossier intussen zo groot is geworden, dat justitie maar heeft besloten om het in zijn geheel te laten inscannen, zodat er van een zoekfunctie gebruik kan worden gemaakt.

Gehoord

Maandag werd bekend dat de rechtbank toestemming heeft gegeven tot het horen van acht getuigen. Hieronder bevinden zich dan in ieder geval Willem’s zussen Astrid en Sonja, en Holleeders ex Sandra den Hartog. Zaterdag gaf de vandaag ook in de rechtszaal aanwezige John van den Heuvel aan dat hij die dag op verzoek van de politie over deze zaak is gehoord, naar aanleiding van gesprekken die hij ooit met John Mieremet voerde over de verdachte in deze zaak. De acht getuigen zullen in juni en juli worden gehoord. De openbare behandeling van de zaak tegen Willem Holleeder werd vandaag aangehouden tot 7 juli. De procespartijen zijn het er inmiddels over eens dat de inhoudelijke behandeling van de zaak op 1 januari 2018 kan gaan beginnen.

In volle gang

De rechtbank zal op 23 mei reageren op het verzoek van de verdediging om het opheffen van het voorarrest van Holleeder. Ze meldt dat het onderzoek momenteel ‘nog in volle gang is’. Willem Holleeder zelf is vandaag, in een zaal gevuld met misdaadverslaggevers, niet erg spraakzaam. Nadat hij eerder al een microfoon van een tv-programma van de tafel heeft weggeduwd, is zijn laatste woord: ‘Prima’. Dan smoest hij nog wat in het oor van zijn advocaat met de toezegging hem nog te zullen bellen. Daarna verlaat hij onder begeleiding van de parketpolitie, tussen de aanwezigen door de zaal. Onderweg een aantal keren flink zuchtend.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mijn gekozen waardering € -

Joost van der Wegen (1970) is (onderzoeks)-journalist op het gebied van criminaliteit, politie en justitie, inlichtingendiensten, slachtofferschap, en drugsbeleid. Hij publiceerde hierover onder meer in Metro, Panorama, Crimelink en Vrij Nederland. Voor Crimesite schreef hij het boek 'Onder spanning’, over politiewerk en PTSS. In 2018 werden zijn verzamelde misdaadreportages gebundeld in ‘Moordboek’ (Just Publishers).