Voor handelaars zijn de jaarlijkse festiviteiten rond het Dog Meat Festival een drukke periode. Ze reizen het land af, op zoek naar vers hondenvlees om de potten te vullen. Straathonden, maar ook gezelschapshonden ontsnappen niet aan het feest. Ze worden in vrachtwagens gepropt, zonder eten of drinken, om dagen en duizenden kilometers later in de pot te belanden. Tenminste, als ze hun eindbestemming halen. Veel honden worden onderweg ziek. Sommigen overleven de reis zelfs niet.
Al jaren voeren dierenrechtenorganisaties actie om het meerdaagse evenement te verbieden. Er valt zeker veel te zeggen over het dierlijke leed dat met het Dog Meat Festival gepaard gaat. Maar ook de bezoekers van het festival lopen risico op levensbedreigende ziekten. Omdat de herkomst van de klaargemaakte dieren niet gekend is, weten verkopers niet welk vlees ze in de kuip hebben. Veel straathonden in China zijn (potentiële) drager van het rabiësvirus, dat ook voor de mens dodelijk is. Toeval of niet, Yulin duikt op in de top tien van Chinese steden met de meeste sterftes door hondsdolheid.
Hoog sterftecijfer door hondsdolheid
Jaarlijks sterven in China meer dan 2.000 mensen ten gevolge van rabiës. In 95 procent van de gevallen is een hond de besmettingshaard. Sinds de jaren negentig, toen het Dog Meat Festival werd geïntroduceerd, kent China een stijging van het aantal gevallen van hondsdolheid. Het land telt meer dan 92 miljoen straathonden en 27 miljoen huisdieren. De kans op besmetting is meer dan reëel, zeker wanneer mensen deze zieke dieren ook nog eens consumeren.
Niet alleen het aantal gevallen van hondsdolheid scheert in Yulin hoge toppen. De plaatselijke bevolking spekt ook aardig de statistieken voor kanker. In stedelijke gebieden heeft zo’n 30 procent van de bevolking een vorm van kanker. Op het platteland is meer dan 45 procent kankerpatiënt. In Yulin stijgt dit percentage tot boven de 75 procent: lever-, maag- en longkanker zijn de meest voorkomende vormen. Er zijn geen bewijzen die linken naar het eten van besmet hondenvlees, maar opmerkelijk is het alleszins.Wanneer kanker en hondsdolheid niet toeslaan, dan is er nog het gevaar voor vergiftiging. Verkopers van hondenvlees doden hun prooi vaak met giftige injecties. Dat dit gif ook dodelijk is voor mensen bleek al meermaals, nadat verkopers zichzelf per ongeluk injecteerden en overleden.
Voedselveiligheid primeert
Als land is China begaan met de voedselveiligheid, van de voedselbron en ingrediënten tot de goedkeuring door de autoriteiten. Volgens de wet is het verboden voedsel te serveren dat niet voldoet aan de voedselveiligheidsnorm. Zo is het verboden om een dier te serveren dat stierf ten gevolge van ziekte of vergiftiging. En daar wringt het schoentje. Of toch niet, want de Chinese overheid treedt bijzonder laks op in Yulin. Omdat de verkopers ondernemers zijn die de belastingskas spijzen? Sommigen beschouwen de hondenslachters van Yulin zelfs als helden: ze zorgen voor de afname van het aantal straathonden en zo ook voor een vermindering van rabiës.
Begin mei verkondigde de Chinese overheid nog dat er een verbod kwam op het eten van hondenvlees tijdens het Dog Meat Festival. Een officiële verklaring kwam er niet. Wel is het verboden om hondenvlees te verkopen tussen 15 en 22 juni. Alleen jammer dat het feest begint op 21 juni én daarna nog negen dagen doorgaat. De komende weken zullen weer heel wat honden op de slachtbank belanden, zodat de Chinezen hun potje viervoetersvlees met fruit kunnen nuttigen. Fingers crossed dat niemand naar huis gaat met een vergiftiging of hondsdolheid.