Bizar. Als reden wordt door Curoil opgegeven dat het te duur voor ze is. Hè? Duurder dan iemand achter de kassa? Duurder dan een overval? Ik vind het typisch Curaçao. Overal ter wereld is men bezig om klanten tegemoet te komen. Om klanten te helpen, te paaien en dus voor zich te winnen. Een tevreden klant komt namelijk terug. Maar niet op Curaçao. Veel winkels zijn open als het de winkelbaas uitkomt, niet wanneer de klant het uitkomt, behalve de supermarkten dan, die zijn zelfs nog vaker open dan in Nederland. Maar afgezien daarvan, de 24-uurs-economie is ver te zoeken op Curaçao.
Zo sloot ik ook eens een reisverzekering af. Het kon online, jippie! Maar ik moest wel op kantoor komen betalen. Zucht. Al eens geprobeerd een rekening van UTS te doorgronden? Al eens geprobeerd je Flow-abonnement te wijzigen of op te zeggen zonder je op het hoofdkantoor te melden? Ik kan je geruststellen, dat lukt je niet. Alles geprobeerd. Op zeker moment kreeg ik vanuit de Verenigde Staten (!) de melding dat ze mijn bericht door zouden sturen aan het kantoor op Curaçao, dan zou het vast opgelost worden. U raadt het al: nooit meer iets op gehoord.
Toen we vorig jaar vertrokken, hebben we een UTS-contract opgezegd, op kantoor. Let wel, dat kan niet op elk UTS-kantoor. Je kunt wel op elk kantoor een contract afsluiten, maar opzeggen? Nee, daarvoor moet je naar het kantoor in Colon. En dan nog. We blijven gewoon rekeningen krijgen, terwijl we zwart-op-wit de (goedgekeurde) opzegging hier hebben liggen. Wij blijven op onze beurt die rekeningen verscheuren, want op onze berichten wordt niet adequaat gereageerd, alhoewel de vrouw achter de Facebook-applicatie als één van de weinigen ontzettend haar best doet.
Veel Curaçaose bedrijven lopen dus achter de feiten aan. Wat dat betreft, heb je in Nederland geen of nauwelijks problemen. Hier lopen ze voorop met allerlei nieuwigheden. Je kunt met je bankpas contactloos betalen (gewoon door het pasje even tegen de pinautomaat aan te houden) en je hebt een bankapp op je telefoon waarmee je altijd en overal bedragen kunt overmaken aan wie je ook maar wilt. Verder gaat alles online. Van een pizza bestellen tot een verzekering afsluiten.
Het heeft echter ook een keerzijde. De afstand tussen de mensen wordt groter. Het wordt allemaal onpersoonlijker. En alles ligt vast, softwarematig of volgens opgestelde regeltjes. Hardware en software maken meedenken met de klant onmogelijk. Overheidsgestuurde zaken spannen ook hier de kroon. De Belastingdienst, je wordt er gek van. Zorgverzekeraars, om van te rillen. Heb je een fysiek probleem en wil je de huisarts er even naar laten kijken? Ha! Vroeger kon je gewoon naar het spreekuur, maar tegenwoordig moet je een afspraak maken en daarbij moet je aangeven waar je voor komt. Last van je oor? Prima. Maar vraag de dokter niet om ook even naar een moedervlek te kijken ‘nu je er toch bent’. Daar is geen tijd voor. ‘Dat had je van tevoren moeten aangeven’, luidt het verweer.
Artsen kennen hun patiënten niet meer en juist dát gegeven doet de zorgkosten de pan uit rijzen. Maar niemand die zo slim is om dat te bedenken.
Johan Cruijff riep het zijn hele leven: elk nadeel heb zijn voordeel. En andersom.