Hadden we die nog dan?

Yep. De Belgen doen ze weg, wij hebben er nog 447. En we houden ze. Bron: The Post Online

België stopt met de telefooncel. In Nederland vinden we dat niet te ouderwets, de telefooncel bestaat hier nog steeds. Een land waar recordbedragen worden betaald voor mobiel internet heeft ook nog gewoon ouderwetse telefooncellen.

Volgens het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) zijn er voldoende betaalbare alternatieven en is Belgacom niet meer verplicht om telefooncellen te exploiteren. Het einde van de telefooncel is daarmee in zicht bij onze zuiderburen.

Afgeschaft

In Nederland bestaan telefooncellen nog wel. In 2008 werd de wet die KPN verplichtte voor elke 5.000 Nederlanders een telefooncel te exploiteren, afgeschaft. Begin 2011 stopte KPN helemaal met het exploiteren van telefooncellen. Einde telefooncel zou je zeggen.

Telefooncelbedrijf RBL Telecom ziet echter nog volop heil in het exploiteren van een telefooncel. Woordvoerder Lotte van Vlimmeren vertelt tegen ThePostOnline dat er in Nederland nog 447 telefooncellen staan. Niet meer de ooit wettelijke cel per 5.000 inwoners maar één per 37.500 Nederlanders dus.

Reclamezuil

Een aantal van de telefooncellen is rendabel als reclamezuil met daaraan een telefoon. Clear Channel Hillenaar drukt reclame op de telefooncel om deze rendabel te krijgen. Maar ook de telefooncel zonder reclame bestaat nog. Van Vlimmeren ziet dat mensen gebruik maken van de cel tijdens storingen van een mobiel netwerk. ‘Ook bellen klanten 112 en de kindertelefoon vaak vanuit een telefooncel.’

Van Vlimmeren ziet de telefooncel voorlopig niet verdwijnen uit het Nederlandse straatbeeld. ‘Er maken dagelijks nog tientallen mensen gebruik van een telefooncel. Goedkoop is bellen vanuit een telefooncel overigens niet. 60 cent naar een vaste lijn en 1,20 naar een mobiel nummer is voor een minuut best aan de prijs. Met een mobieltje kan dat vaak net wat goedkoper.

Toeristen

Vrij duur dus, maar bellen naar het buitenland vanuit een cel lijkt wel een interessante business. Bellen naar een vaste lijn in de Verenigde Staten is net zo duur als een belletje naar een Nederlandse mobiele telefoon. Naar Japan bellen is zelfs goedkoper.

RBL lijkt hiermee dus vooral in te spelen op toeristen. Van Vlimmeren ontkent dat toeristen de enige doelgroep zijn.

Wilt u een echte werkende telefooncel zien? Daar hoeft u niet voor naar het telecommuseum. Ameland, Amsterdam en Rotterdam: daar staat nog gewoon zo’n ouderwetse cel.

Tekst: Stan Rombouts

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie