Steinbrück (66) was ontzet over de uitslag van de Italiaanse verkiezingen. Hij kon niet begrijpen, zei de Duitse sociaal-democraat, dat 'twee clowns' hadden gewonnen. Steinbrück doelde op Beppe Grillo en Silvio Berlusconi, die gezamenlijk meer dan de helft van de stemmen behaalden.
Steinbrücks uitspraken hadden een storm van verontwaardiging tot gevolg. De Italiaanse president Giorgio Napolitano, op bezoek in Berlijn, zag af van een diner met de Duitse oppositieleider. De Italiaanse pers loeide en ook in eigen land kreeg Steinbrück de wind van voren. Zijn politieke tegenstanders bedachten een nieuwe bijnaam: 'Peerlusconi'. In het verleden werd Steinbrück wegens z'n onhandige optreden al bespot als 'Pannen-Peer' ('Kneus-Peer') en 'Problem-Peer'.
Brokkenmaker
Bij de SPD, de partij die in september de Bondsdag-verkiezingen hoopt te winnen, neemt de wanhoop over de brokkenmakende kanselierskandidaat toe. Peer Steinbrück rijgt de blunders aaneen. Zo noemde hij recent het salaris van de Duitse bondskanselier 'laag', terwijl gelijktijdig bekend werd dat Steinbrück met allerlei bijbaantjes de afgelopen jaren zo'n twee miljoen euro bij elkaar wist te klussen.
Italie is bovendien niet de eerste bevriende natie die door Peer Steinbrück wordt beledigd. Eerder omschreef hij Cyprus als een 'witwas-machine'. En als minister van Financiën dreigde Steinbrück gekscherend 'de cavalerie' naar Zwitserland te sturen wegens de soepele omgang van dat land met Duitse belastingontduikers. 'De zweep' moest er maar eens over, vond de Duitser.
Klartext
Zelf ziet de jurist uit Hamburg, met het afgemeten noord-Duitse accent, geen probleem. 'Ik spreek nu eenmaal graag de waarheid ('Klartext')', reageerde Steinbrück op de commotie rond zijn uitspraak over de twee Italiaanse clowns.
De man die het over zeven maanden moet opnemen tegen de populaire bondskanselier Angela Merkel (CDU/CSU) weet ongetwijfeld wat hij doet. Steinbrück is gepokt en gemazeld in de politiek. Hij bekleedde in bijna vier decennia voorname functies: Steinbrück was ondermeer minister-president van de belangrijke deelstaat Noordijn-Westfalen en minister van Financiën in het eerste kabinet-Merkel.
Waar het op staat
Duitse media veronderstellen dat Steinbrück zich in de aanloop naar de parlementsverkiezingen wil profileren als de 'man die zegt waar het op staat', in tegenstelling tot de voorzichtige en wollig formulerende Merkel. Nu nog ligt Steinbrück in de peilingen mijlenver achter. En zolang de Duitse economie bromt, de huizenmarkt boomt, de werkloosheid laag is en het consumentenvertrouwen groot, lijkt Angela Merkel weinig te vrezen hebben.
Maar als de crisis in Europa nog diepere sporen trekt, ook Duitsland aangestoken raakt en de kiezers genoeg krijgen van de voortdurende geldtransfers naar de zwakke broeders in het Zuiden, dan kunnen Steinbrücks kansen wel eens keren. Dan zou hij, met zijn aanvallen op 'onserieuze Italianen' en andere, 'onbetrouwbare' Zuid-Europeanen, ontevreden kiezers voor zich kunnen winnen. In dat geval is een ding zeker: mocht 'Klartext-Peer' bondskanselier worden, dan hebben Duitslands diplomaten een hoop uit te leggen.