TEVV, wel eens van gehoord? De club, voluit Tweede Exloërmondse Voetbalvereniging, zal buiten de Kanaalstreek maar weinig mensen iets zeggen. Sterker nog: buiten Drenten en Groningers zullen maar weinig Nederlanders het dorp 2e Exloërmond ten noorden van Emmen en bezuiden Stadskanaal kunnen plaatsen. Het lintdorp met z’n vier kerken, dat werd gesticht in 1853, telt dan ook niet meer dan 2500 zielen.
Toch zou bij het horen van de naam TEVV bij voetballiefhebbers op leeftijd een belletje kunnen gaan rinkelen. Want in de jaren zeventig en vooral tachtig, was de amateurclub regelmatig gastheer van tal van Europese topclubs. Die kwamen, in de aanloop naar wéér een slopend voetbalseizoen, hun trainingskampen opslaan in de Drentse bossen. Dat was de verdienste van de lokale trainer annex regelneef Jan Wardenburg. Die kon namelijk goed met Johan Cruijff, waardoor FC Barcelona vele bouwvak-vakanties in Drenthe kwam buurten.
In het kielzog van Barça volgden KV Mechelen, Anderlecht, AEK Athene, en noem ze allemaal maar op. Alsof het allemaal niks was, oefenden wereldsterren als Hristo Stoichkov, Michael Laudrup, Ronald en Erwin Koeman, en Johnny Bosman dan voor boeren, burgers en vakantie vierende buitenlui zomers in Tweede Mond en omstreken.
Dit artikel lees je gratis. Als het bevalt kun je onderaan een kleine bijdrage doen, zodat ik dit soort artikelen kan blijven schrijven
Zelf timmerde TEVV in de 84 jaar dat het bestond zelden écht aan de weg. Op een spanne van acht jaar na dan. Van 2008 tot 2016 deed de dorpsclub namelijk wél behoorlijk van zich spreken, door zich van het allerlaagste amateurniveau (zesde klasse) op te werken naar de eerste klasse. Vijf bijna opeenvolgende kampioenschappen, ga er maar aan staan. Niet slecht voor een dorpsclubje.
Binnen 2e Exloërmond was echter lang niet iedereen onder de indruk van die prestatie. De manier waaróp TEVV was opgestoomd in de vaart der volkeren – door het aantrekken van talentvolle spelers van buiten het dorp – zorgde namelijk voor tweespalt binnen de club. Het ene deel genoot van het sportieve succes, het regionale aanzien en de al dan niet gemeende schouderklopjes die dat met zich meebracht. Het andere deel zag met lede ogen aan hoe de dorpsfunctie van de club teloor ging, nu het vlaggenschip uit louter vreemdelingen bestond, en ieder seizoen weer nieuwe en onbekende gezichten kende.
In het seizoen 2015-2016, het jaar dat de club mocht uitkomen in de eerste klasse F, bleek ook wel dat TEVV een veel te grote broek had aangetrokken. Het seizoen verliep dramatisch, en kende bovendien een chaotisch slot (9-2 nederlaag bij FVC op de laatste speeldag).
Voor veel TEVV-leden was de limiet daarmee bereikt. Tot hier en niet verder, vond het gedeelte van de leden dat jarenlang met afgrijzen had toegekeken hoe de club zich iedere zomer als ware het een profclub op de transfermarkt had gestort.
De coup van 2016
Een ledenvergadering werd belegd. Harde noten werden gekraakt. Onvrede werd geuit. Soms met overslaande stem. Het bestuur werd uiteindelijk door boze leden gedwongen tot aftreden.
Was daarmee alles weer pais en vree?
Verre van. Sterker: de coup van 2016 bleek in feite het begin van alle ellende.
Een buitenstaander zal hebben gedacht: vorm een nieuw bestuur, en begin weer met een schone lei. Maar schoon was voor de boze leden nog niet schoon genoeg. Bij lange na niet.
Wat heet: de frustratie zat kennelijk zo diep, dat alle banden met het verleden moesten worden doorgesneden. TEVV diende de nek omgedraaid te worden, door middel van het oprichten van een geheel nieuwe vereniging. Aldus ontstond De Treffer ’16. Compleet met nieuwe clubkleuren. Blauwzwart in plaats van geelblauw. Van de KNVB mocht de nieuwe club niet de plek van TEVV in de tweede klasse innemen, maar dat was geen probleem. Met eigen jongens werd lekker begonnen in de vijfde klasse. Nog beter.
Hoho, niet zo snel, klonk het vanuit de smeulende TEVV-puinhopen. “In tegenstelling tot andere berichten, bestaan we nog steeds!”, liet het TEVV-bestuur weten in een verklaring. Daarin omschreven ze de staatsgreep van hun oud-leden als een ‘onpasselijke move’.
TEVV had van de KNVB een time-out van een jaar gekregen, waarin het z’n wonden kon likken. Die wonden waren diep. Er waren nog slechts zo’n vijftig leden over. Dat waren veelal ereleden en vrijwilligers, want de club had nauwelijks voetballende leden meer.
Niettemin besloot de club om tal van z’n eigendommen, zoals doelnetten, kalkwagens, ballen en pionnen, achter slot en grendel op te slaan, opdat De Treffer ’16 ze niet kon gebruiken. “Uit respect voor de oprichters en de vele mensen die TEVV een warm hart toedragen”, was het excuus. Ook het omroephok naast het hoofdveld staat sinds 2016 leeg. Is namelijk van TEVV.
Twee sets lichtmasten
Kinderachtig? Mwoah. Het kan namelijk nog gekker: neem eens een kijkje op het trainingsveld van De Treffer ’16. Daar staan twee sets lichtmasten, gebroederlijk naast elkaar. Eén set is van TEVV. Die doen het nog gewoon hoor, maar daar mag De Treffer dus geen gebruik van maken. Vandaar dat de nieuwe club zelf z’n eigen lichtmasten liet plaatsen. Naast die van TEVV.
Dan de kantine en de kleedkamers. Die werden door TEVV aan de stichting ‘Dorpsbelangen en Dorpshuis’ verkocht. Onrechtmatig, vindt De Treffer nog altijd, maar daardoor is het clubhuis nu dus een dorpshuis geworden. De Treffer ‘16 huurt z’n kleedruimte daarom noodgedwongen bij de plaatselijke sporthal, omdat het geen gebruik mag maken van de faciliteiten in het dorpshuis.
“Geen gebruik wíl maken”, verduidelijkt de stichting Dorpshuis op haar website. De Treffer ’16 is van harte welkom in het dorpshuis, mits ze zich aan afspraken houden die voor iedereen gelden. “Maar die afspraken werden slecht nagekomen door De Treffer, en ook na een gesprek kwam daar geen verbetering in.”
Bij De Treffer halen ze er naar buiten toe de schouders over op. Ze noemen de opstallen “ouwe meuk” en “niet meer van deze tijd”. De jeugd van de club stuurde daarom tijdens de Koningsspelen van vorig jaar een vracht aan brieven naar de koning. Daarin vroegen ze zich af waarom ze tijdens de training niet naar het toilet kunnen, waarom ze geen bidons kunnen vullen, waarom hun trainers de ballen en pionnen mee naar huis moeten nemen, en waarom ze na een wedstrijd of training niet met elkaar in hun eigen kantine kunnen zijn.
Willem-Alexander zal vast een traantje hebben weggepikt bij het lezen, maar alle gekheid op een stokje: waarom werkt de gemeente Borger-Odoorn niet gewoon mee aan een moderne accommodatie voor de club?
Dat heeft vooral met het gekibbel tussen TEVV en De Treffer ’16 te maken. Dat moet eerst maar ‘ns ophouden, vindt de gemeente, die daarom intussen al tal van mediators naar sportpark De Treffer stuurde. Anne Prins van SportDrenthe was de eerste. “Mijn lastigste missie ooit”, liet hij weten in het Dagblad van het Noorden, voor hij onverrichterzake afdroop. Ook Gerrit van Arragon waagde een poging. Al noemde hij zich op RTV Drenthe liever een ópbouwwerker. “Ik ben geen mediator en geen probleemoplosser. De mensen moeten het uiteindelijk zelf doen.”
Moeder Teresa
Of de missie van Van Arragon wel zal slagen? Waarschijnlijk niet. De vraagt rijst zo langzamerhand wie of wat hier in hemelsnaam vrede zou kunnen stichten. Tegen de veenbrand die woedt in 2e Exloërmond kan namelijk geen rijdende rechter op. Of ze nou Frank Visser of John Reid heten. Want zodra er ergens een vuurtje wordt geblust, gaat het elders al weer branden. Omdat het onderhuids blijft smeulen. Ook Moeder Teresa zou hier gillend gek zijn geworden. De hele situatie schreeuwt trouwens om een reportage waarin de zuigende zeurstem van Frans Bromet de vragen stelt.
Even leek er overigens sprake van een sprankje hoop en misschien zelfs een wapenstilstand, toen het bestuur van TEVV het bijltje er in april 2018 ten langen leste bij neergooide. Er was door het bestuur tot de laatste seconde geknokt, maar na 84 jaar werd de club dan eindelijk ter grave gedragen. De stekker ging eruit, het was mooi geweest. “Hele families liggen uit elkaar”, verklaarde TEVV-coryfee Harm Krans dat besluit. “Een regelrechte aanfluiting voor Tweede Mond is het.”
Eindelijk rust. Zou je denken.
Maar wat schetste ieders verbazing toen TEVV rond de afgelopen jaarwisseling liet weten tóch weer te willen herstarten? Oer-TEVV’er Hendrik Bolk is een warm pleitbezorger van de rentree. En de reden van de vergevorderde plannen? De tweespalt in 2e Exloërmond, zegt Bolk in het Dagblad van het Noorden…
“Het dorp is aan flarden. Het is één bonk ellende. We kunnen de jeugd niet opzadelen met een dorp in oorlog. Als iemand met een collectebus langskomt, kijkt de bewoner eerst door het raampje wie het is. Dit moet stoppen, anders laten we het dorp in diepe treurnis achter”, aldus Bolk.
Een reïncarnatie van TEVV lijkt dan wel het láátste wat je zou moeten nastreven, dunkt ons, maar weten wij veel. Want ook de gemeente Borger-Odoorn staat niet onwelwillend tegenover een terugkeer. Sterker nog: die gemeente liet, bij monde van wethouder Niek Wind, afgelopen donderdag tijdens een raadsvergadering weten dat de twee verenigingen wat hem betreft met ingang van volgend seizoen de velden zullen gaan delen. Alsof er niet al bijna drie jaar een heuse voetbaloorlog woedt…
Bom op het dorp
TEVV is meer dan opgetogen met de verbale steun van z’n lokale overheid. Hendrik Bolk, tegen RTV Drenthe: “Wij zijn hier blij mee. De gemeente spreekt hiermee vertrouwen uit in onze toekomst.”
De Treffer ’16 is, op z’n zachtst gezegd, not amused. Voorzitter Wim Hospers: “De gemeente gooit hiermee een bom op het dorp.”
Bolk zegt er geen problemen mee te hebben om beurtelings het sportpark te gebruiken. “Al hopen wij dat TEVV er in de toekomst weer als enige op zal spelen.”
Hospers weet nu al zeker dat het delen van het complex tot mislukken gedoemd is. “Dat gaat een onwerkbare situatie worden.”
Bolk: “We hebben met het bestuur van het dorpshuis al afspraken gemaakt over het gebruik van de kleedkamers.”
Hospers: “We hebben een omvangrijk dossier met daarin alle misstanden. Ook hebben we intussen een advocaat in de arm genomen.”
De gemeente doet ondertussen of z’n neus bloedt. Eerst maar ‘ns zien of TEVV voor 1 juni aan de richtlijnen van de KNVB kan voldoen, zei wethouder Wind nog maar eens tijdens de raadsvergadering van vorige week donderdag. Die behelzen: minimaal vijftig leden, een seniorenelftal en een veld. “Pas als dat is gelukt gaan we het gezamenlijk gebruik bekijken. Ik verwacht dat de clubs daar via constructief overleg wel uit gaan komen.”
We helpen het ‘m hopen. Maar we vrezen het ergste. •