Eindelijk: mobieltje mag aan in de bios

Eindelijk: mobieltje mag aan in de bios Bellen in de bioscoop blijft een ergernis, maar je hoeft bij een bezoek aan de Nederlandse speelfilm APP je smartphone niet uit te schakelen. Bron: MacFan.

Met de bijbehorende toepassing doet hij namelijk dienst als tweede scherm, met extra scènes, aanvullende informatie en nog wat grapjes die we niet verklappen. Zet wel het geluid uit, want een binnenkomend gesprek blijft storend voor het overige publiek. Of je je af laat leiden door andere notificaties bepaal je zelf; de uitdaging voor de filmers is om jouw aandacht vast te houden.

APP is een thriller die onbekommerd inspeelt op de angst voor alwetende technologie waar machteloze mensen niet tegen bestand zijn. Zoals het hoort in het genre valt er een bosje doden voordat de waarheid aan het licht komt. Regisseur Bobby Boermans citeert uit diverse klassiekers voor het aangename gevoel van herkenning. De slechteriken gedragen zich almachtig, alwetend en onkwetsbaar. De heldin is kwetsbaar, maar vastberaden. En natuurlijk bevat APP ook een spectaculaire achtervolging.

Over de logica van sommige gebeurtenissen mag je de wenkbrauwen optrekken: ooit gedacht dat een besmettelijke app vanaf een Samsung Galaxy de sprong naar een iPhone zou kunnen maken zonder enige ingreep van de gebruiker? En dat deze Iris, het horror-nichtje van Apple’s Siri, dan elke hardware in zijn omgeving kan besturen? Jaja, dat zouden we wel willen…

http://www.youtube.com/watch?v=4Ed6FWLP3cs&feature=youtu.be

De tweedeschermapplicatie op je toestel stelt zich gelukkig een stuk bescheidener op. Hij trekt af en toe de aandacht door te trillen en dan snellen er pseudo-nieuwsflitsen, alternatieve scènes en berichten voorbij. De ontwikkelaars van Service2Media en Civolution hebben zich ingehouden en daardoor duurt de afleiding meestal kort genoeg om niks te missen van de gebeurtenissen op het grote scherm. Toch eist App de Film maar liefst 108 MB opslagruimte op, dus haal ‘m binnen over WiFi voordat je de bioscoop betreedt. Thuis kun je alvast de trailer bekijken en wat foto’s. Het echte werk begint in de zaal, waar de software reageert op voor het menselijk oog onzichtbare digitale watermerken in de film. Dat werkt zelfs in vliegtuigmodus. Wanneer je aandacht naar het grote scherm moet, zie je op je iPhone slechts een raster met een bescheiden groene tekstboodschap, die belooft dat Iris is geactiveerd en klaar staat voor de volgende extra shot adrenaline.

APP begint aan voorpremières en sneak previews op 28 maart en staat vanaf 4 april in de bioscoopkalender. De film en app zijn het geesteskind van de 31-jarige regisseur Bobby Boermans, de maker van Claustrofobia, eveneens een thriller. Productiemaatschappij 2CFilm ziet APP als eerste van een reeks onafhankelijke commerciële Nederlandse speelfilms voor een breed publiek. Ook in komende titels moet het tweede scherm op de smartphone een plek krijgen.

Tekst: Miro Lucassen

 

Mijn gekozen waardering € -

Geef een reactie