De Fagenbank wil “van de de bank af”. De reservebank!
Er zijn kansen voor bacteriofagen wanneer antibiotica het laten afweten bij ernstige infecties.
Ik spreek de Bacteriofagen onderzoeker Stan Brouns tijdens het (jaarlijkse) event Medical Delta 2019 in Delft (Aula van de Universiteit) op dinsdag 16 april 2019. Voor wie dat niet weet: Medical Delta laat zien hoe er door grote instituten samengewerkt wordt rond zorginnovaties. Zoals de Fagenbank, een instituut waar een collectie bacteriofagen wordt samengesteld. Daarover later meer. We stellen ook vragen aan Teunke van Rossum en diverse andere medewerkers verbonden aan de Fagenbank. Geinteresseerde bezoekers sluiten zich hierbij aan. Het blijkt ook nu weer: Er leven veel vragen over de stand van zaken rond de bacteriofagen. De vraag is relevant nu de Fagenbank op deze dag officieel van start gaat. Maar nu? Er is immers een half jaar geleden een petitie (meer dan 40.000 handtekeningen) aangeboden aan de minister?
Regelgeving
Zoals gezegd. Bacteriofagen worden in Nederland heel weinig toegepast. Er wordt gewerkt aan regelgeving. Naar voorbeeld van magistrale begeleiding in België is dat een mogelijke oplossing. Op het niveau van het ministerie wordt er naar gekeken. Stan Brouns met de Fagenbank zijn zich hierop aan het voorbereiden, zodat ze klaar zijn als er toestemming komt. De fagen uit de collectie zijn dan te gebruiken. Stan Brouns werkte voorheen in Wageningen en nu drie jaar aan de TU Delft
“We richten ons eerst op de huidaandoeningen. Die zijn makkelijk te bereiken. Voor andere toepassingen is dat wat moeilijker. Bij een Cystic Fibrosis met een infectie in de longen moet bijvoorbeeld een verstuiver gebruikt worden..”
Interesse
We zijn klaar om pathologische bacteriën aan te pakken. Veel centra zijn geïnteresseerd. Sommige artsen zouden maar wat graag beginnen. Ook andere partners komen in beeld. Het UMC Utrecht levert de pathogene stammen waartegen bacteriofagen worden geïsoleerd. Vaak uit rioolwater.
Partners
Er is ondersteuning vanuit de Technische Universiteit Delft. Het Universiteitsfonds levert een ton aan ondersteuning. Ook is de Fagenbank in gesprek met het Reinier de Graaf Ziekenhuis. Daar wacht men ook op toestemming. Hoe veilig is het? Uit andere studies in andere landen blijkt dat het veilig is. Op basis van onderzoek bij proefdieren en mensen. Er zijn geen noemenswaardige bijwerkingen. Maar liefst zouden we ook studies hebben in West-Europa en Verenigde Staten met patiënten. Die zijn overigens in de Verenigde Staten en België nog in volle gang.
Nationaal
Nationaal aanpakken? Dat wordt al gedaan! Intussen is er samenwerking op het niveau van de medisch academische centra. En dit congres is daarvan ook een voorbeeld. De Medical Delta omvat de combinatie Rotterdam, Leiden en Delft. Utrecht is uiteraard ook welkom.
Oproep
Vandaag ook een oproep. “We kunnen dit niet allemaal zelf oplossen”. Magistraal bereiden als zodanig staat al in de wet. Beleid? Regelmatig zijn er studenten uit Utrecht voor een stage. Steeds wel weer een andere invalshoek. Bij de Fagenbank worden niet alleen nieuwe fagen ontwikkeld. We leren er ook veel. We weten beter hoe bacteriën zich verweren. Er wordt gewerkt met de Crispr techniek. Er is nog veel te ontdekken.
Voortgang
Europees samenwerken? Zou mooi zijn. De Fagenwetenschappers doen dat al. De artsen zijn nog onvoldoende aan het samenwerken. Fagen moeten wel schoon zijn. Hiertoe in het lab ook veel bereikt. Er zijn grote uitdagingen. Bedrijven staan nog niet in de rij om miljoenen aan te leveren. Dat zal wel gebeuren als het allemaal blijkt te werken. Stel aanpak Pseudomonas in de longen bij patiënten met CF (Cystic Fibrosis). Dat zou echt een positieve boost geven. Hoe nu verder? Een definitief antwoord krijgen we ook nu niet. Dat is misschien begrijpelijk, maar ook wel jammer voor al die mensen die hiernaar uitkijken.
Website (quote):
Bacteriën zijn steeds vaker resistent tegen antibiotica. Jaarlijks overlijden er 33 duizend mensen in Europa aan infecties met resistente bacteriën en dat kunnen er wereldwijd 10 miljoen worden in het jaar 2050. Daarom is het belangrijk dat er alternatieven voor bestaande antibiotica worden ontwikkeld. Bacteriofagen kunnen een alternatief zijn, maar helaas ontbreekt het in Nederland aan veel kennis om bacteriofagen medisch in te zetten. Ook is er nog geen geschikte regelgeving. In afwachting van juridische mogelijkheden heeft de fagenbank een collectie bacteriofagen aangelegd die gebruikt kan worden door artsen voor behandeling van patiënten.
https://www.fagenbank.nl/
Meer lezen?
https://dutchbuttonworks.com/2016/07/bacteriofaag-betekent-letterlijk-bacterie-eter/
https://reportersonline.nl/gezocht-artsen-met-lef/
https://www.linkedin.com/in/stan-brouns-717435107/
https://www.linkedin.com/in/teunke-van-rossum/
https://radar.avrotros.nl/nieuws/item/petitie-voor-onderzoek-bacteriofagen-aangeboden/nbsp;