Wat als de Messias nu werkelijk op onze aarde verscheen?

Ik heb gisteren de serie Messiah gekeken op Netflix. In eerste instantie was ik heel sceptisch omdat ik niet houd van films gerelateerd aan geloof. Ik zie geloof als een middel van indoctrinatie, een moraliserende en sturende denkwijze. Maar aangezien ik wel kijk naar films met betrekking tot terroristen en de islam, is het wel zo fair dat ik deze serie ook een kans geef.

Deze inmiddels controversiële serie heeft het nieuws al veelvuldig gehaald en roept meteen vragen op. De ene criticus ziet het simpelweg als een Netflixserie, dus entertainment, maar een ander ziet het als godslasteringen wil de serie zelfs verbieden. Vergelijkingen worden door critici getrokken met de Amerikaanse televisieserie Homeland. In eerste instantie wordt de suggestie gewekt dat het zou gaan om een terrorist, tenminste daar gaat de CIA van uit, en men bang is voor een mogelijk tweede Waco (Texas), zoals met de zelfbenoemde messias/sekteleider David Koresh.

Grappig om te zien dat als er een film uitkomt met daarin een geloofspersonage, of dat nu Jezus is of Mohammed, de volgelingen helemaal over de zeik gaan omdat de inhoud volgens hen niet zou stroken met hun beleving of hun historische werkelijkheid. Ik denk dan aan The Last Temptation of Christ voor wat betreft de reacties van Christenen. Over de profeet Mohammed, is in 1977 de film of Ar Risalla gemaakt, een film waarin de profeet Mohammed Mekka bevrijdt. Die film zou je nu eens moeten produceren, in een modern jasje. Eens kijken wat critici en adepten  hiervan zouden vinden.

Messias
Interessant is het concept van messias. Christenen geloven heilig dat Jezus de messias is en dat hij zal terugkeren op aarde. Joden geloven niet dat Jezus de messias is omdat hij zijn taak zoals omschreven in de Tenach niet heeft volbracht. Wel geloven ze in het figuur messias als profeet, onder Mozes en Koning David. Molsims geloven dat de persoon Jezus de messias was en dat het eindoordeel of het laatste der dagen ingeluid zal worden door al-Mahdi, een persoonlijkheid die veel vergelijking vertoond met de messiasverwachting van de joden. Al met al dus toch zeker een serie om aandacht te geven, zeker omdat drie verschillende geloven er drie verschillende meningen over zullen hebben en de serie niet zullen beoordelen op zijn merites, maar zullen vergelijken met hun eigen gedachtegoed.

Na de tien afleveringen te hebben gekeken van deze dramaserie, moet ik zeggen dat het me zeker aan het denken heeft gezet. En dit los van het feit of deze Netflix serie goed in elkaar zit en er een vervolg komt op dit eerste seizoen. De vraag die ik mijzelf stel, en ik vermoed dat dat ook de bedoeling is geweest van de makers: wat zou onze westerse, inmiddels seculiere, gemeenschap er van vinden, als een figuur als Al-Masih op aarde zou verschijnen en wereldleiders zou aanspreken op hun gedrag en verantwoordelijkheid? Precies zoals in de film wordt aangegeven: een grote bedreiging. Een bedreiging van de gevestigde orde, waarbij macht op één staat en geld een van de middelen is om het doel te heiligen. Deze Al-Masih zou men dus meteen opsluiten of vermoorden.

Naïef
Wat heb je aan een boodschap van liefde en verdraagzaamheid? Daar bestuur je geen land mee of kun je geen macht mee uitoefenen. Geopolitiek, links-rechts denken, geloof en verdeel en heers, dat zijn de tools die door de eeuwen heen zijn gebruikt om volkeren te onderwerpen en macht uit te oefenen. Hoe kun je verwachten dat een dergelijke boodschap van liefde en verdraagzaamheid kan landen in een zogenaamd ‘verlichte’ samenleving, als wereldleiders zelf niet het goede voorbeeld geven? Onze huidige wereld is niet opgebouwd door liefde en verdraagzaamheid maar door uitingen van macht, gepaard met oorlogen, bloedvergieten en geweld.

Dit artikel verscheen eerder op het blog van de auteur.

Mijn gekozen waardering € -

Geboren schrijfofiel, politiek dier en hobby fotograaf. Auteur van de boeken: 'Bevingen' (2015), 'Kanker krijg je niet alleen' (2019), 'Het Groninger Forum, draak of icoon?'(2020) en 'Muaythai in vogelvlucht' (2020). Heeft onder andere geschreven voor Horeca Magazine Noord, Post Online, Regiokrant Groningen, Beijumkrant, Gazet van het Noorden, Nieuws Oss en Nieuws uit Nijmegen. Was hoofd- eindredacteur bij de Groninger Krant van 2013 tot 2017 en in 2018 hoofdredacteur van de Gazet van het Noorden. Schrijft momenteel voor o.a. VechtsportInfo en Reporters Online. Doet naast journalistiek werk ook communicatie werkzaamheden voor Muaythai Organisatie Nederland. Is lid van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).