Ik stoot mijn buurman aan
Een jong student die vooraan naast mij zit in de collegezaal van het gerenoveerde Trippenhuis in hartje Amsterdam
Kijk nou eens wat ik zojuist toegezonden krijg. We grinniken allebei wat
Het is vrijdagavond 21 februari 2020 rond 19.30 uur…..
Ik ben voor deze gelegenheid speciaal naar Amsterdam afgereisd. Het inderhaast belegde symposium met de titel ‘Het nieuwe Coronavirus’ is mijn bestemming. Over de schemerachtige Kloveniersburgwal slenter ik naar nummer 29. Het statige gebouw is het hoofdkwartier van de KNAW. De Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen. Ik ben zeker niet de enige. Menigeen heeft aangevoeld dat dit thema belangrijk is.Of nog meer kan worden. De aangekondigde sprekers zoals virologen Marion Koopmans en Ab Osterhaus staan garant voor een leerzame avond. “We moeten ons beter voorbereiden”, aldus Ab Osterhaus (audiofragment)
(audio mp3=”https://reportersonline.nl/wp-content/uploads/2020/03/Corona.Ost_.mp3″(/audio)
Op dat moment gaan er al verhalen rond…
Waarom ik (JT) dat spoedverzoek tot het voorschrijven van Chloroquine krijg? Dat verdient een nadere uitleg. Ik heb twee decennia als praktiserend internist gewerkt. Maar dat ben ik nu allang niet meer. Ik mag dus ook niets voorschrijven. Dat begrijpt de vragensteller uit mijn familie later ook wel weer. Waarom Chloroquine? Op dat moment gaan er al verhalen rond. Dit middel zou een remedie zijn tegen het nieuwe coronavirus. Zelf ken ik het medicament als middel tegen malaria. Maar ook reumatische aandoeningen. Hoe ik hier kom? Mijn interesse voor de epidemie van het coronavirus is gewekt door een ervaring. Ruim een jaar geleden. Het meerdaagse congres in Ieper (Belgie) over de combinatie Eerste Wereldoorlog & Spaanse Griep. Ik wil belangstellenden verwijzen naar mijn verslag daarover. Dat congres bezoek ik als publicist/journalist. Het blijkt razend interessant. Temeer omdat jonge virologen een inkijkje geven in heden, verleden en toekomst van uitbraken. Vooral dat laatste!
Arie Slob met prijzende woorden
Maar er is meer. Zoals een onderzoek naar de impact van de groep besmettelijke ziekten. Ziekten die je kunt samenvatten onder de term zoonosen. Overdracht van ziektekiemen van dier op mens. Aanleiding is de affaire met zalm die besmet bleek met de Salmonella bacterie (2012). Dat leidde tot een boek met de titel ‘Uitgebeend’. Marcel van Silfhout had daarin het belangrijkste aandeel en de eindredactie. Een boek dat mijns inziens te weinig aandacht heeft gekregen. Ook al heeft het grote impact in de politiek. Denk aan de reorganisatie van de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Een nieuwe druk zou beslist een goed idee zijn. In 2014 spreekt Arie Slob, de huidige minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs, lovende woorden. Dat doet hij bij de presentatie van ‘Uitgebeend’.
Virussen nemen ook het vliegtuig…
Maar daarnasst is er het fenomeen ‘de grote griepmeting’. Al meer dan tien jaar geleden vulde ik geregeld een korte vragenlijst in. Vragen over eventuele verkoudheid- of griepverschijnselen. Die mailberichten worden centraal verzameld. Met deze toch vrij beperkte gegevens worden voorspellende analyses gemaakt. Verbluffend. Ik ben helemaal verkocht tijdens het meerdaags internationaal congres in Amsterdam (2013) van Influenzanet. Op de foto presenteert oprichter Carl Koppeschaar een grafiek. Daarbij kan het aldus worden samengevat : virussen gaan ook meer en sneller reizen. Net zo als de mens dat doet. Kortom de globalisering biedt kansen voor infectieziekten….. Op dat moment verander ik van deelnemer en geïnteresseerde in een betrokkene. En misschien zelfs activist Dat initiatief loopt echter volledig spraak. Ondanks mijn inzet. En dat van veel anderen.
Maar ook wordt de marsroute aangegeven…
Op 21 februari 2020 ben ik naar huis gegaan met de gedachte dat onze wetenschappers er klaar voor staan. Maar ook zie ik de bui wel hangen. Dit kan wel eens de onvermijdelijke nieuwe uitbraak worden. Hetgeen waarover we in Ieper hebben gediscussieerd. Tijdens de toespraak tot ons volk van Minister-president Mark Rutte op maandagavond 16 maart 2020 worden ons zware tijden voorspeld. Het is nog geen maand na het congres in Amsterdam. Op dat moment is in Nederland nog geen patient bekend. Maar nu wordt door Rutte een marsroute aangegeven. Dat alles maakt dat wij ‘de grote griepmeting’ nieuw leven willen inblazen. Zeker, in een nieuw jasje. Met nieuwe tools en een aantal nieuwe mensen. Nog steeds in de gedachte dat informatie uit ziekenhuizen en laboratoriumtesten belangrijk is. Maar dat het niet het complete beeld oplevert. Ook zijn anno 2020 burgers bereid en in staat op een steentje bij te dragen. Dat geeft nieuwe inzichten. Met dank aan burgerwetenschap (citizenscience). Houd alvast coronacontrol.nl of coronacontrol.be in de gaten, beste vrienden.
Dit artikel las je gratis. Vond je het de moeite waard? Dan kun je jouw waardering voor Jan Taco te Gussinklo laten zien door een kleine bijdrage te doen.